Internationale beurzen

LONDEN

Op de beurs van Londen noteerde het FTSE-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen rond het middaguur een klein verlies van 14,3 punten (0,22 procent) op 6479,3.

PARIJS

Op de Franse beurs stond de CAC 40 van belangrijkste aandelen kort na het middaguur op 4327,89 punten. Dat betekende een verlies van 20,59 punten (iets minder dan een half procent).

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt stond vanmorgen onder druk. Twee belangrijke fondsen hadden te kampen met tegenvallers. Deutsche Telekom behaalde in het eerste kwartaal een stijging van de winst, maar de omzet is gedaald. Ook het aandeel DaimlerChrysler lag onder vuur. Dochter Mercedes-Benz is door de Europese Commissie op de vingers getikt wegens ongeoorloofde verkoopmethoden.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft voor de derde achtereenvolgende dag een record geboekt. Het Dow Jones-koersgemiddelde boekte tijdens de handel een winst van dik honderd punten, maar kon die niet vasthouden. Aan het eind van de dag bedroeg de winst 16,65 punten, bij een slotstand van 10.411,66.

De financiële waarden droegen de beurs nadat de bank J.P. Morgan een onverwacht hoge winst over het afgelopen kwartaal bekendmaakte. De technologiefondsen waren over het algemeen lager. Na de stijging van gisteren werd in deze sector winst genomen.

Het aandeel Intel stond onder druk, ondanks kwartaalcijfers die de verwachtingen van analisten overtroffen. De chipfabrikant toonde zich voorzichtig over de ontwikkeling van de marges in de tweede helft van dit jaar. De kwartaalcijfers van Motorola werden wel goed ontvangen. De index van de elektronische Nasdaq-beurs, waarop veel technologiefondsen zijn genoteerd, daalde met 3 procent. De euro stond tegen het slot van de handel in New York op 1,0805 dollar.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen gesloten met iets lagere aandelenkoersen. Het Nikkei-gemiddelde van belangrijkste aandelen op de Japanse beurs zakte met 37,60 punten (0,2 procent) tot 16.727,08. De koersstijging van de yen leidde tot een verkoopgolf in aandelen van exporterende bedrijven. Bovendien deden de technologiefondsen het slecht in navolging van de Verenigde Staten.

Een heel ander beeld gaf de beurs van Seoul te zien. Daar stegen de aandelenkoersen met 5 procent, doordat institutionele beleggers massaal aandelen van grote bedrijven kochten. Australië vestigde na een stijging van 0,3 procent een nieuw record. De effectenbeurs van Hongkong sloot 1,1 procent hoger.