`In maanden akkoord toetreding China tot WTO'

China denkt binnen twee tot drie maanden een akkoord met de Verenigde Staten te bereiken over toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO. Dat heeft de Chinese premier, Zhu Rongji, dinsdag verklaard tijdens zijn bezoek aan de VS. China probeert al dertien jaar lid te worden van de wereldhandelsorganisatie. Volgens Zhu is een akkoord nu ,,zeer nabij''. De premier heeft met president Clinton afgesproken dat eind deze maand verder wordt gepraat in Peking. De handelsgezante van de VS, Charlene Barshefsky, zei goede hoop te hebben dat er voor september een akkoord is. Volgens diplomatieke kringen bij de WTO komt in juni een Chinese delegatie naar Genève om over toelating te praten.

China zou als lid van de WTO gemakkelijker toegang voor zijn producten krijgen in westerse landen. Het belangrijkste probleem is dat Peking de status van ontwikkelingsland verlangt, waardoor het meer tijd krijgt de eigen markt te openen. Voor de VS is dat onaanvaardbaar. Tijdens het bezoek van Zhu aan de VS deed China concessies op het terrein van de import van Amerikaanse landbouwproducten. (AFP, Reuters)