Grenzeloos geluid

Van 16 t/m 18 apr vindt in De Balie te Amsterdam het radiodocumentaire festival `Grenzeloos Geluid' plaats. In vier zalen zijn ruim zestig documentaires uit binnen- en buitenland te beluisteren. Het thema van het festival is: `Uitgesproken radio' waarin de persoonlijke stellingname van de radiomaker centraal staat. Radiomakers lichten hun werk toe in masterclasses.

Zowel in Sotheby's als Christie's wordt volgende week geveild. Op 19 apr veilt Sotheby's in Amsterdam klokken en horloges. Een van de pronkstukken is een Luiks staand horloge, gesigneerd door Gilles de Beefe à Liège van circa 1740-1745. Verder een rosé gouden polshorloge van Piguet, verschillende modellen Rolex en zakhorloges. Een dag later, 20 apr, heeft in Christie's een maritieme veiling plaats met onder meer maritieme artefacten, wetenschappelijke instrumenten, schilderijen, globes, scheepsmodellen en landkaarten.

Op 17 en 18 apr staan in de binnenstad van Gouda de ateliers van kunstenaars en galeries open voor het publiek. Er is werk te zien van 37 kunstenaars. Onder meer: keramiek, mode, sieraden, olieverfschilderijen, beeldhouwkunst, foto's en handgemaakte lijsten. De route voert langs twintig ateliers en galeries. De deelnemende locaties zijn te herkennen aan een groen-witte wimpel.

In de IJsselhallen te Zwolle heeft op 17 en 18 apr de Modelbouw Totaalbeurs plaats. Op ruim 10.000 m² zijn kleine modellen van auto's, treinen, schepen, stoommachines, poppenhuizen en beeldhouwwerken te zien. Verder zijn er micropulling demonstraties. De modelbouwer zelf vindt er materialen en gereedschappen. Het hele weekend vliegen er vliegtuigjes door de hal en varen bootjes in een waterbasin. Kinderen kunnen deelnemen aan een behendigheidswedstrijd met radiografische vrachtauto's of een ritje maken in een kleine trein.

In de jachthaven van Naarden heeft van 17 t/m 25 apr een markt voor bootaccessoires plaats. Ongeveer 20.000 artikelen worden door handelaren of particulieren te koop aangeboden. Van complete boten tot brandblussers of bootschoenen. De prijzen liggen tussen 30 en 70% van de nieuwwaarde. De verkoop wordt verzorgd door medewerkers van de markt zodat de eigenaar niet zelf bij de verkoop hoeft te zijn. Gekochte artikelen kunnen binnen 24 uur worden geruild of teruggegeven.

Informatietuinen Appeltern, een ideeënpark voor tuinen, organiseert op 17 en 18 apr een terrasweekend. Er zijn ruim 50 terrassen ingericht in verschillende stijlen. Diverse bedrijven presenteren hun producten. Onder meer: sierbestrating, tuinmeubelen, barbecues, hangmatten, schermen, verlichting en parasols. Er zijn doorlopend lezingen, demonstraties en informatie over inrichting van het terras.

*Informatietuinen, Walstraat 2a, Appeltern (nabij Tiel). Open: 10-18u. Toegang:ƒ12. Kinderen tot 16 jr gratis. Inl: 0487-541732.