Geen topjaar voor Bordeaux en Bourgogne

De regen in het najaar van vorig jaar heeft de oogst in veel Franse wijngebieden geen goed gedaan. Alleen de Rhône beleefde een heel mooi jaar. In de klassieke wijngebieden was 1998 een doorsnee jaar.

Na 1998 zijn er nog twee kansen om `de oogst van de eeuw' binnen te halen, maar voor een aantal appellations, met name in Noord-Italië en de Rhône, hoeft dat niet meer: die kunnen op 1998 al terugkijken als de beste oogst sinds jaren, cq. van de eeuw. Zo niet de topgebieden Bordeaux en Bourgogne, waar door het wisselvallige weer van september de hoop op een wereldjaar de grond in werd geboord. Het jaar 1998 wordt een `jaar van de wijnmaker', waarbij in moeilijke gevallen de kennis van de keldermeester en de uitrusting van de kelder de uiteindelijke kwaliteit van de wijn beïnvloedt. De oogstresultaten op een rijtje:

Bordeaux

`Août fait le moût', oftewel het weer van augustus bepaalt de kwaliteit van de most/wijn. Dit gezegde ging voor een groot deel op in de Bordeaux. Na een vrij sombere julimaand was augustus stabiel, warm en droog, zodat de druiven goed concentraat opbouwden en er geen gevaar was voor grijze rot. Mede dankzij dit mooie weer was de iets vroeger rijpende merlot compleet rijp toen hij eind september werd geoogst en had de regen die daarna losbrak geen desastreus effect op de cabernet sauvignon. Toch geeft zo'n langere regenperiode de most een lager concentraat en zal de wijn van châteaux met veel merlot zonder meer het beste zijn. Dat betekent in de eerste plaats St.Emilion en Pomerol, verder alle domeinen op de linker- en rechteroever die flink wat merlot aangeplant hebben naast hun cabernets, zodat ze in hun wijn meer merlot dan in andere jaren toe kunnen voegen.

Bourgogne

Het uitgebreide regenfront dat in september over midden-Europa trok, heeft in de Bourgogne voor een matige oogst gezorgd. Door een koud voorjaar is ook de opbrengst lager. De wijn zal snel drinkbaar zijn door een lager concentraat. In de Bourgogne bestaat door het exclusieve gebruik van pinot noir voor rode wijn helaas niet de mogelijkheid om de wijn op te vijzelen door een ander ras toe te voegen dat het beter heeft gedaan. De producenten van witte wijn zijn minder somber omdat de chardonnay eerder rijp was. Als hun voorspellingen juist zijn, dan heeft de witte Bourgogne zijn vierde achtereenvolgende goede jaar, wat tamelijk zeldzaam is.

Elzas

Een goede, maar kleine oogst, mede door de extreme temperaturen in de zomer, waardoor zelfs druiven zijn verbrand, iets wat voor een zo noordelijke streek zeldzaam is. Ook hier geen `jaar van de eeuw' door de regen in september, maar een snel toegankelijk jaar met veel fruit en souplesse in de Rieslings, vergelijkbaar met 1997. Vendange tardive en Sélection des grains nobles zullen mondjesmaat worden gemaakt.

Rhône

De boeren van de Rhône, met name in het zuidelijk deel, zijn dik tevreden. Alle nattigheid stopte precies ten noorden van hun gebieden en daardoor werd het mooie resultaat van de augustusmaand niet verstoord in september. Châteauneuf-du-Pape en Côtes-du-Rhône zullen wijnen geven van een topkwaliteit als in 1990 - echte bewaarwijnen dus. Ook Gigondas en de Côtes-du-Rhône-Villages zullen prima kwaliteit geven voor waarschijnlijk een aantrekkelijke prijs in verhouding tot andere gebieden. Het noordelijke deel met de beroemde appellations als Condrieu, Côte Rôtie en Hermitage mag zich ook verheugen in een uitstekende, zij het kleine oogst.

Loire

Na drie mooie jaren zat het de wijnproducenten aan de Loire in 1998 tegen. De volle mep van de septemberbuien is over hen heen gekomen en dat is de druiven niet ten goede gekomen; een enkele heeft de moed gehad te wachten met oogsten tot oktober, waardoor individueel toch goede wijnen zijn gemaakt, maar over de hele linie zullen de wijn snel drinkbaar zijn en niet het concentraat hebben van bijvoorbeeld 1995 of 1996.

De bekende Pouilly Fumé-producent Didier Dagueneau omschrijft de oogst als eentje `die de restaurants gelukkig maakt' - makkelijk drinkbare wijnen dus die snel verkoopbaar zijn.

Duitsland

Mosel-Saar-Ruwer,

Rheingau, Pfalz

Een moeilijk jaar, waarbij de regen de kans op mooie Beeren- en Trockenbeerenausleses heeft bedorven. Ook hier een koud voorjaar waardoor er een geringere vruchtzetting heeft plaatsgevonden. Het in augustus nog gezonde oogstmateriaal werd zwaar getroffen door de regen in september, maar niet alle gebieden zijn even erg gedupeerd - in de Rheingau is de situatie nog vrij gunstig. Ook hier zullen de wijnen snel op dronk zijn.

Piemonte

Een mooi jaar voor de moeilijke nebbiolodruif, de basis van de krachtige Barolo en Barbaresco. Een lange, droge zomer en septembermaand zorgden voor perfect rijp materiaal en het beetje regen in oktober kon geen schade aanrichten. Ook de eenvoudiger, tevens goedkopere Barbera zal voortreffelijk zijn.

Toscane

De drie grote appellaties hier - Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano - zijn tevreden met het resultaat, al bereiken de wijnen niet het hoge niveau van 1997. Dat warmte ook wel eens een negatief effect kan hebben, met name in de opbouw van de zuren, werd bij de internationale perspresentatie van de vatmonsters van 1998 duidelijk. De wijnen zijn vol, geconcentreerd, diep van kleur maar missen soms, met name in Chianti, een zekere frisheid. Dit komt door de enorm hoge temperaturen in augustus - waarbij het ook 's nachts nauwelijks afkoelde, iets wat nodig is voor een gezonde zuurgraadopbouw. Toch een alleszins bevredigend jaar dat waarschijnlijk eerder drinkbaar zal zijn dan 1997.