GALERIE

Anarchitecture

Het Curatorial Training Programme van De Appel leidt ieder jaar een selecte groep jonge curatoren uit binnen- en buitenland op tot tentoonstellingsmaker. Als proeve van bekwaamheid maakten de vijf cursisten van dit jaar de tentoonstelling Anarchitecture, met werk van dertien internationale kunstenaars. Het gebouw van De Appel diende als uitgangspunt voor hun muurschilderingen, architectonische installaties, films en videos. T/m 6 juni, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. Di t/m zo 12-17u.

Heske de Vries

Verstilde straatgezichten zonder bomen, auto's of mensen schildert Heske de Vries. Haar schilderijen, waarin de huizenrijen sterk zijn vereenvoudigd tot geometrische vormen, passen in een typisch Hollandse schildertraditie. Net als in het werk van bijvoorbeeld Robert Zandvliet of René Daniëls zijn de (landschappelijke) vormen weliswaar geabstraheerd, maar nog steeds herkenbaar. T/m 13 mei in Galerie Singel 74, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. Gelijktijdig zijn objecten van de Engelsman Dermot OBrien te zien.

Vanessa Jane Phaff

De linosnedes van Vanessa Jane Phaff tonen jonge meisjes met sadistische trekjes. Ze zijn stijf gekleed in uniform, hebben een duivelse grijns op hun gezicht of zitten geblinddoekt in hun kamer. Ondanks de felle, vrolijke kleuren en de stripachtige manier van tekenen hebben de werken een onheilspellende sfeer. 17 april t/m 23 mei, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Paul van Dongen

Het menselijk lichaam staat centraal in de schilderijen, etsen en aquarellen van Paul van Dongen. De nauwkeurig geschilderde naakten, dikwijls de kunstenaar zelf voorstellend, tonen een fascinatie voor lichtval en anatomie. De lichamen, op groot formaat, zijn neergezet tegen een egaal witte achtergrond en lijken te zweven in het luchtledige. T/m 12 mei in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Portretten

De tentoonstelling `Bestendige aanwezigheid' in het Centrum Beeldende Kunst Groningen toont portretten van o.a. Aafke Bennema, Rosemin Hendriks, Kiki Lamers en Wouter van Riessen. Gelijktijdig is een expositie te zien met zelfportretten van tachtig Groningse kunstenaars. Diederik Kraaijpoel opent beide tentoonstellingen op zaterdag 17 april om 16u. T/m 19 juni, CBK, Trompsingel 27, Groningen. Di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u.

En verder

Nieuw werk van Helen Frik t/m 2 mei in Galerie Metis, Keizersgracht 688, Amsterdam; Nieuwe uitgaven van Fons Haagmans, JCJ Vanderheyden, Koen Vermeule en Carel Visser t/m 29 april in De Steendrukkerij, Lauriergracht 80, Amsterdam; Schilderijen van Brieke Drost en objecten van Helga van Stralen t/m 29 april in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; Schilderijen van Kathryn Feldman t/m 15 mei in Galerie Dis, Tafelstraat 28, Maastricht.