Fiscus verstoort feestje Legio-Lease

De fiscus verstoort na vier jaar alsnog het 5-jarige jubileum van Legio-Lease, een onderdeel van Bank Labouchere. Het ministerie van Financiën meent dat de koerswinst en het dividend toch als fiscaal belaste rente behandeld moeten worden. Hierdoor valt het in 1995 beloofde ,,extraatje'' van Legio-Lease aan de jubileum-beleggers weg.

Legio-Lease gaat de beslissing van Financiën aanvechten bij de belastingrechter en zal de ,,vervelende gebeurtenis'' ook voorleggen aan de Ombudsman. Deelnemers hoeven zelf niets te doen, benadrukt directeur H. Verdel van de Leidse effectenleaser in een brief aan de 7.000 klanten van het Legio-Jubileumplan en het afgeleide Agiostock-Jubileumplan.

,,We zijn door de fiscus op het verkeerde been gezet'', meent directeur W. Brouwer van Labouchere. ,,Financiën had veel eerder aan de bel moeten trekken.'' Volgens Brouwer heeft deze beslissing geen effect op de andere producten van Legio-Lease. ,,98 procent van de productie staat hier buiten. Maar zo iets is niet goed voor het imago.''

Het Legio-Jubileumplan en Agiostock-Jubileumplan waren een eenmalige actie. Ongeveer 7.000 beleggers voelden wel iets voor het extraatje van Legio-Lease en legden f 58 miljoen in. Dat is nog geen 1,5 procent van het totaal beheerd vermogen van Legio-Lease. Brouwer: ,,Maar groot genoeg om het aan te vechten. Het gaat om het principe.''

Het ministerie van Financiën had al eerder bezwaren geuit die gevoed werden, doordat beleggers geen verlies kunnen lijden op hun Jubileum-pakket. ,,Na een weerwoord op hun bezwaren hebben we jarenlang niets meer gehoord'', aldus Legio-Lease. ,,Geen bericht, goed bericht'', dachten de Leidenaren. (ANP)