FILMS

Another day in Paradise

Tweede speelfilm van fotograaf Larry Clark toont het opwindende en tragische bestaan van vier verslaafde dieven in het middenwesten van Amerika, twee tieners (Vincent Kartheiser en Natasha Gregson Warner) en twee veertigers (James Woods en Melanie Griffith), die voor zolang het duurt een gelukkig gezinnetje vormen. Clark laat alle doorstane ellende aftroeven door de jeugd op het gezicht van Kartheiser. In 6 theaters.

De appel

De achttienjarige Samira Makhmalbaf kreeg het idee voor haar debuutfilm na het zien van een televisiereportage over een vader die zijn tweelingdochters sinds hun geboorte opgesloten hield in huis. Humoristisch en ongedwongen, met behulp van authentieke gebeurtenissen en nagespeelde scènes legt zij het proces van hun resocialisatie vast. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

Claire Dolan

Tweede film van regisseur Lodge Kerrigan schetst het leven van sjieke callgirl in een puntgaaf gefotografeerd glazen, bedriegelijk spiegelend New York. Katryn Cartlidge geeft deze Claire indrukwekkend ingetogen gestalte. Breda: Chassé. Groningen: Poelestraat. Tilburg: Louis.

Door de wind gejaagd

Alekandro Agresti mijmert over de invloed van film op de werkelijkheid in een klein dorp in Patagonië, waar de bioscoop tot ver in de jaren zeventig de enige bron van vertier is en de kijk op de werkelijkheid van de dorpelingen een onverwachte draai geeft. Want de filmrollen worden in verkeerde volgorde in de projector gestopt en ondersteboven afgedraaid. Amsterdam: Rialto. Breda: Chassé. Groningen: Poelestraat. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: `t Hoogt.

La vie rêvée des anges

Debuutfilm van Erick Zonca toont een vriendschap in Lille tussen twee meiden die sterk van elkaar verschillen en ontdekken dat een droomleven voor gewone stervelingen niet is weggelegd. Elodie Bouchez, als de extroverte, onafhankelijke geest en Natacha Régnier, als het eeuwige slachtoffer, worden onontkoombaar en dicht op de huid geobserveerd en deelden de prijs voor de beste actrice in Cannes. In meer dan 9 theaters.

En verder

Abeltje in meer dan 35 theaters; Op eigen houtje (Når mor kommer hjem Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; L'Eternite Et Un Jour Amsterdam: Rialto; Den Haag: Haags Filmhuis. Deventer: Filmhuis De Keizer. Utrecht: 't Hoogt; Elizabeth in meer dan 8 theaters; Festen in meer dan 18 theaters; Gods and monsters Delft: Filmhuis Lumen. Nijmegen: Cinemariënburg; Lock, Stock & Two Smoking Barrels Emmen: Euro. Lola rennt in meer dan 9 theaters; Saving Private Ryan Amsterdam: Bellevue/Calypso. Eindhoven: Euro. Enschede: Alhambra. Middelharnis: Meijer. Rotterdam: IMAX. Utrecht: Catharijne; State Of Dogs Haarlem: Filmschuur. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Middelburg: Cinema Middelburg. Zaandam: De Fabriek.