Etsen van Rembrandt ontdekt

Een vrouw uit Utrecht heeft onlangs bij toeval op een rommelmarkt enkele etsen van Rembrandt en een van zijn leerlingen gekocht. De prenten zaten in een boek van Jacob Cats uit 1813, dat de vrouw voor enkele guldens op de kop had getikt.

Puur uit nieuwsgierigheid liet de vrouw de etsen op hun waarde beoordelen door de Hilversumse taxateur A. Wildeboer. Deze was meteen overtuigd van de authenticiteit van de kunstwerken. Een woordvoerder van het Rembrandthuis zegt dat men daar nog niet zeker is van de echtheid, omdat tot nu toe alleen een vage gefaxte afbeelding van de etsen kon worden bestudeerd.

Volgens Wildeboer zijn de etsen van een uitstekende kwaliteit. In het papier zitten watermerken en een van de etsen is in 1635 gesigneerd door Rembrandt. Het gaat om een afbeelding van een pannenkoekenbakster en een portret van een bedelaar en zijn vrouw.

Voorts is er een portret van Rembrandt dat door een van zijn leerlingen is vervaardigd. De werken staan vermeld in de Rembrandtcatalogus, waarin bijna driehonderd etsen zijn beschreven.

Wildeboer schat de waarde van de etsen op zo'n 50.000 gulden per stuk. Het portret van de leerling zou 10.000 gulden waard zijn. De eigenares, die anoniem wil blijven, wil de kunstwerken verkopen.

Conservator M. de Boer van het Rembrandthuis wijst erop dat het groot verschil maakt of de etsen zijn vervaardigd tijdens het leven van Rembrandt of pas na zijn dood zijn gedrukt. In dat laatste geval is de kwaliteit minder, omdat de etsplaat inmiddels is versleten. De laatste anderhalf jaar zijn twee keer etsen van Rembrandt per toeval ontdekt.

    • Bert Determeijer