Enquête-house door voorzitter Meijer

Weken achtereen schalden de stemmen van Theo Meijer en andere hoofdrolspelers in de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp door de Eerste Kamer en via de televisie ook door ontelbare huiskamers. Sinds vandaag zijn hun meest gevleugelde woorden eveneens op cd te beluisteren en wel gelardeerd met house-muziek. De cd is gemaakt door de radiojournalist Koos Maarleveld, die de enquête op de voet volgde voor de Wereldomroep, en de geluidstechnicus Olaf Wempe. Beiden hadden na de wekenlange verhoren behoefte het geluidsmateriaal op een wat luchtiger wijze te verwerken. Zo vervaardigden ze in eigen beheer een cd, die de titel W&W meekreeg (naar de prominente ambtenaren Weck en Wolleswinkel). De meest schokkende citaten over de ramp hebben ze er echter bewust uitgelaten. De cd is vooralsnog niet commercieel verkrijgbaar.

,,Ik open de vergadering van de enquêtecommissie Bijlmermeer'', verklaart Meijer plechtig als vanouds aan het begin van de cd, waarna de muziek aanzwelt. Ettelijke malen horen we uit de mond van de voorzitter dat het de commissie is begonnen om waarheidsvinding en lessen voor de toekomst.

,,Ik heb absoluut niets te verbergen, absoluut niets'', meldt een getuige bedeesd, terwijl oud-minister Sorgdrager smalend spreekt over imkerhelmen en puntmutsen. ,,Wie zegt u'', horen we Meijer even verderop vragen aan een getuige. ,,Weck en Wolleswinkel'', klinkt het dan verscheidene keren op samenzweerderige toon, waarna de namen van beide ambtenaren van de Rijksluchtvaartdienst blijven echoën in de verte. Meijer nam vanmorgen persoonlijk een exemplaar in ontvangst. Hij zei het een leuke grap te vinden. Over het eindrapport van de commissie, waaraan hij en zijn team vannacht opnieuw tot half drie doorwerkten, wilde hij echter geen mededelingen doen.