Duizend boeren melden ziekte koeien

Meer dan duizend melkveehouders hebben de afgelopen weken gevallen gemeld van koeien die ziek zijn geworden na vaccinatie tegen de runderziekte infectieuze bovine rhinotracheïtis (IBR), ook wel koeiengriep genoemd. Dat hebben de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de land- en tuinbouwfederatie LTO-Nederland bekend gemaakt na een uitgebreide inventarisatie van het probleem.

Er zijn inmiddels rond een half miljoen koeien geënt met een vaccin dat levend BVD-virus (bovine virus diarree) bleek te bevatten. Er wordt nu nagegaan welke dierenartsen het besmette vaccin hebben gebruikt en op welke bedrijven zij koeien hebben ingeënt.

De 1.063 boeren die zich hebben gemeld kunnen binnenkort bezoek verwachten van experts van de Gezondheidsdienst of van LTO. Zij zullen bekijken of de ziektegevallen inderdaad verband houden met de inenting. Het onderzoek naar de mogelijke complicaties van de vaccinatie is begonnen nadat begin maart was gebleken dat het koeiengriepvaccin van de Duitse firma Bayer vervuild was met het BVD-virus. De virusinfectie leidt tot diarree met een dodelijke afloop. Er zijn tot nu toe rond 1.400 dieren dood gegaan, waarvan 500 acuut. Uit voorzorg zijn 900 koeien afgemaakt. De entcampagne is tijdelijk stopgezet.

Het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid (ID-DLO) in Lelystad heeft inmiddels alle veertig batches – hoeveelheden virus waaruit honderdduizenden vaccins worden gemaakt – onderzocht. Zeven daarvan bleken besmet met het BVD-virus type 1, dat in Nederland niet onbekend is. Eind februari was al gebleken dat één batch was vervuild met het veel virulentere BVD-virus type 2, dat niet eerder in Nederland voorkwam.