Dierentuinweekend

Hoeveel kilo wortelen en hoeveel emmers haring zou een dierentuin nodig hebben om de beesten eten te geven? Op die vraag geven dierenverzorgers dit weekeinde een antwoord. Op zaterdag 17 en zondag 18 april wordt voor de eerste keer het Nationaal Dierentuinweekend georganiseerd. Er zijn dia-voorstellingen en alle bezoekers krijgen bij de ingang een quiz mee met vragen. Als ze alle vragen beantwoorden ontvangen ze een mooie verjaarskalender. Voor iedere 100ste bezoeker is er een Dierentuinbon van ƒ25 en er zijn kijkjes achter de schermen.

Zo liggen er tussen 11 en 14u in Burgers' Zoo, Schelmseweg 85, Arnhem gidsen klaar voor een rondleiding in de keuken, operatiekamer en röntgenkamer. De nieuwste attractie, Burgers' Ocean, is nog niet helemaal klaar, maar er zwemmen al haaien en koraalduivels in het basin met acht miljoen liter water. Bezoekers kunnen nu ook al een reis door de tropische oceaan maken.

Als je een beetje geluk hebt klimmen de apen uit de Apenheul, Park Berg en Bos, J.C. Wilslaan 21-31, Apeldoorn op je schouder. Op de Apenheul wonen in het bos honderden apen; van de allerkleinste aap tot de reuzengrote gorilla. Deskundige gidsen vertellen tijdens een rondleiding tussen 10u30-13u30 over het stukje `apenoerwoud' in Nederland.

Theater Apekop geeft voorstellingen met Stokkie Stokstaart, kinderen kunnen zich laten schminken als hun lievelingsdier en van ballonnen worden dierfiguren geknoopt in Dierenpark Wissel, Woesterbergweg 2b, Epe.

Sinds twee weken rijdt er een nieuwe voederkar door Ouwehands Dierenpark, Grebbeberg 111, Rhenen. In de groene electro-kar zit niet alleen voedsel voor de dieren, maar ook zijn er vitrinekasten met kleine tentoonstellingen. Bij sommige dieren mogen bezoekers helpen met voeren (je krijgt wel handen die naar vis stinken). En omdat ze in Ouwehands aan `omgevingsverrijking' doen betekent dat soms voedsel begraven, ophangen of op een andere manier verstoppen. In de Bostuin is een overkapte ruimte waar ook `insektenhotels' staan; blokken hout met een heleboel gaatjes waar insecten overwinteren. In die gaatjes of buisjes leggen ze hun eitjes. Kinderen kunnen op zoek gaan naar bosdieren en -vogels, er is een speurtocht en ook de binnenverblijven van de leeuwen en panters zijn van 13-15u open.

In het Voedselmagazijn van Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam laten verzorgers zien hoeveel kilo verse groenten, fruit, vlees en droogvoer er wordt klaargemaakt om al die apen, olifanten, woestijnvossen en alle andere 6000 Artisbewoners eten te geven. Ondanks die goede verzorging worden er toch dieren ziek. In de dokterskamer geeft de dierenarts uitleg over de verschillende behandelingen om de dieren beter te maken. Ook kan een bezoek worden gebracht aan de keukens van o.a. het reptielenhuis, vogelhuis en het kleine zoogdierenhuis.

Op Safari in Afrika, Azië en Europa met de safaribus, safariboot, per wandelsafari of per auto. In de bus en op de boot vertelIen gidsen in Safari Beekse Bergen, Beekse Bergen 31, Hilvarenbeek over dierenverzorging, fokprogramma's en de samenwerking tussen al die dierentuinen in de hele wereld. Want als de ene dierentuin een eenzaam neushoornvrouwtje heeft en de ander een eenzaam neushoornmannetje dan gaat er één van de twee op reis in een enorme transportkist. Wie weet vinden ze elkaar wel aardig. Zo'n transportkist is ook in de neushoornstal te zien en ook de olifantstal langs de wandelsafari is open.

Andere dierentuinen die meedoen aan het Dierentuinweekend: Dierenpark Amersfoort, Diergaarde Blijdorp Rotterdam, Dolfinarium Harderwijk, Noorderdierenpark Emmen en Vogelpark Avifauna Alphen aan de Rijn.

TweetaktfestivalHoeveel cent kost een grasei? Het is dagelijks te vinden bij de veilingberichten, voor veel mensen het sufste hoekje van een krant. Maar dat zou anders zijn als het grasei een sprookjesei blijkt. In het toneelstuk Vaders en eieren komen op een gewone doordeweeksedag komen twee vreemde vogels de klas binnenwandelen. Er ontstaat een hevige vogelliefde en er wordt een ei gelegd. Maar hoe ze ook broeden het ei komt niet uit. Teleurgesteld gaan de vogels weg. Het is een van de mini- sprookjes dat gespeeld wordt op het Tweetaktfestival dat het ene jaar in Den Bosch wordt gehouden en het andere jaar in Antwerpen. Dit jaar is Antwerpen aan de beurt en van 17 t/m 22 april worden er op zo'n vijftien plaatsen voorstellingen voor kinderen tussen de 4 en 16+ gespeeld die iets met kunst te maken hebben. Er zijn niet aleen theatervoorstellingen, maar ook dansvoorstellingen, poesjenellenpoppenkast, een concert met auto's, brandweerwagens en boten aan de Schelde. Er is ook Hot Hands, een basketbalopera van vijf vrienden waar het draait om smashes, passes en driepunters. Verder zijn er voor de groten lezingen (o.a. over onderzoek naar jeugdtheaterconsumenten), ontmoetingen met regisseurs en gezelschappen, masterclasses, workshops en stadswandelingen door Antwerpen. In Het Paleis, Meistraat 2 (het festivalcentrum) is ook een restaurant, waar de kok probeert om kunst en eten te combineren en tot iets lekkers te komen. Centraal festivalnummer: balie 00-3232028371 of kassa 00-3232028360. Email: hetpaleis.kjt@antwerpen.be

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam