CNN en MTV terug op kabel Amsterdam

CNN en MTV keren per 1 mei terug op de Amsterdamse kabel. De gemeenteraad van Amsterdam stemde gisteravond in met het openbreken van het contract met kabelbedrijf A2000 dat de terugkeer van de zenders mogelijk maakt. Vanaf volgend jaar komen de commerciële zenders achter een decoder.

Met het besluit is een einde gekomen aan de `kabelcrisis' in Amsterdam. In de zomer van vorig jaar ontstond commotie omdat de internationale nieuwszender CNN van de kabel verdween na onenigheid met A2000 over het doorgiftetarief. De gemeente heeft nu het contract opengebroken dat in 1995 bij de verkoop van het kabelbedrijf KTA aan A2000 is afgesloten.

Tot eind 2000 krijgen Amsterdammers boven de huidige 26 zenders zes nieuwe zenders in het basispakket: CNN, MTV, Net5, de natuurzender National Geographic, het Marokkaanse RTM en een sportzender. Dit wordt mogelijk Eurosport of anders Extreme Sports. Amsterdammers gaan daarvoor 3,40 gulden per maand extra betalen. In het najaar van 2000 komt er een basispakket van vijftien publieke zenders. Pluspakketten met de commerciële zenders, zoals RTL4, Veronica en SBS6, verdwijnen achter de decoder. Voor hetzelfde aanbod moeten Amsterdammers volgend jaar in plaats van 16,50 gulden 23,50 gulden per maand (inclusief 3 gulden per maand voor de decoder) betalen.

POLITIEKE PRIJS: pagina 3