Christie's veilt foto's in nieuw onderkomen

Veilinghuis Christie's opent op 29 april zijn nieuwe onderkomen in het Rockefeller Center in New York met een grote fotografieveiling. In totaal worden circa vierhonderd foto's aangeboden van zowel 19de-eeuwse (Eugene Atget, Julia Margaret Cameron, Edouard Baldus, de gebroeders Bisson) als 20ste eeuwse (Man Ray, Paul Strand, Robert Frank, Robert Mapplethorpe) fotografen. Christie's schat de totale opbrengst van de veiling op zo'n elf miljoen gulden.

Hoewel het veilinghuis zijn wereldwijde omzet vorig jaar, ten opzichte van het recordjaar 1997, met 3 procent zag dalen tot 3,5 miljard gulden, groeide de omzet in fotografie in dezelfde periode met 56 procent tot ruim 25 miljoen gulden. Christie's nieuwe onderkomen beslaat 10.000 vierkante meter en is daarmee tweemaal zo groot als de huidige huisvesting aan Park Avenue. Het drie verdiepingen grote complex omvat veilingzalen voor maximaal 1.500 mensen, een galerie, kantoren en opslag. Het eerste stuk dat wordt aangeboden is een foto die de onlangs overleden fotograaf Andreas Feininger in 1940 maakte van het Rockefeller Center. Verder worden vier portretten aangeboden die Pablo Picasso in 1937 maakte van zijn toenmalige vriendin Dora Maar.