Chemie houdt Damrak niet overeind

Een vaste stemming voor de chemiewaarden heeft niet kunnen verhinderen dat de AEX-index vandaag in de loop van de dag de weg omlaag insloeg. Rond het middaguur stond de graadmeter op een verlies van 1,13 punt op 542,47.

De index ging aanvankelijk langzaam wat omhoog. ,,Het gebied tussen de 540 en 545 lijkt wel een mijnenveld, waar je als belegger op eieren gaat lopen'', verzuchtte een handelaar, die de gang van zaken op de markt als ,,gerommel in de marge'' omschreef. Van enige verbetering zou pas sprake zijn nadat morgen de expiraties op de optiebeurs voorbij zijn. Overigens viel op beurzen elders in de wereld evenmin een duidelijke lijn waar te nemen.

De belangstelling in Amsterdam concentreerde zich op de chemiefondsen, zoals ook eerder deze week al was gebeurd. Akzo steeg 2,45 euro in waarde op 41,40 euro. DSM ging zelfs 5,35 euro omhoog naar 86,35 euro. Deze stijgingen, die gepaard gingen met behoorlijke omzetten, konden niet voorkomen dat de AEX-index wegzakte. Een boosdoener was Unilever, die 1,70 euro moest inleveren op 65,10 euro. Flauw gestemd was ook Hoogovens, gisteren nog een van de lievelingen van de beleggers. Het metaalfonds moest nu 1,55 euro afstaan op 35,85 euro.

De kleinere fondsen hielden zich vandaag iets beter dan de grote. Totaal uit de gratie was het handelshuis Ceteco. Het bedrijf raakte vorig jaar zwaar in problemen door de economische teruggang in Latijns Amerika en nu blijken ingrepen om de boel weer op de been te krijgen veel ingrijpender dan verwacht. Dit vertaalde zich vandaag in een koersdaling van 90 eurocent op 10,50 euro, waarmee bijna 8 procent van de waarde van de stukken verdween. Hagemeyer, die tweederde van de aandelen van Ceteco bezit, leed niet echt mee. Het aandeel mocht zefs 30 eurocent omhoog naar 29,20 euro.

Van de middelgrote fondsen in de Midkap-index was met name machinebouwer Stork gevraagd. Het aandeel trok 4 procent aan op 19,15 euro. Uitzendorganisatie Vedior lag slecht in de markt met 2 procent koersverlies op 22,20 euro. De Midkap zelf kwam met 0,67 punten stijging op 598,98 nauwelijks van zijn plaats.