Apple ziet kwartaalwinst verdubbelen

De Amerikaanse computerconcern Apple heeft in het tweede kwartaal van dit boekjaar zijn winst ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De pc-maker sloot eind vorige maand het kwartaal af met een winst van 135 miljoen dollar tegen 55 miljoen dollar in dezelfde periode van het afgelopen jaar.

De winstsprong is niet alleen het gevolg van de goed lopende verkoop van de iMac, Apple's gekleurde pc. Er zat ook een bijzondere bate in de cijfers verwerkt van 42 miljoen dollar. De verkoop van 2 miljoen aandelen in het Britse bedrijf ARM leverde 50 miljoen dollar op.

De resultaten zijn veel beter dan analisten hadden voorzien. Het is het zesde kwartaal achtereen dat Apple winst maakt. De onderneming laat daarmee een rampzalig periode achter zich. Tussen 1995 tot 1997 leed Apple verliezen van in totaal 2 miljard dollar.

De kwartaalomzet nam met 9 procent toe tot 1,53 miljard dollar. Over de eerste helft van het boekjaar groeide de omzet van 2,98 tot 3,24 miljard dolar. De winst steeg, van 106 miljoen tot 287 miljoen dollar.

De winst per aandeel bedroeg in het tweede kwartaal 84 dollarcent, tegen 38 dollarcent in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. Exclusief eenmalige baten zou de winst per aandeel 60 dollarcent hebben bedragen. Analisten hadden 57 dollarcent voorspeld. De cijfers werden gisteren na sluiting van de beurs bekendgemaakt.

,,Apple is duidelijk terug'', aldus analist Tim Bajarin van Creative Strategies in Cambell (Californië). ,,Ik zie geen enkele reden waarom ze niet in staat zouden zijn dit momementum te handhaven, minstens tot het eind van dit jaar.'' Mede-oprichter Steve Jobbs van Apple zei gisteren in een verklaring ,,verrukt'' te zijn dat Apple ,,sneller is gegroeid dan de industrie in zijn zesde achtereenvolgende winstgevende kwartaal.'' Apple was in de jaren zeventig met de personal computer en lanceerde daarna de Macintosh. Maar het bedrijf kreeg het in de jaren negentig moeilijk toen concurrerende pc-makers software van Microsoft gingen gebruiken. Apple krabbelde op, nadat Jobs topman Gil Amelio in 1997 had vervangen. (AP)