Amerikaanse Huntsman koopt bulkchemie van ICI

Het Britse chemieconcern ICI verkoopt vier van zijn divisies aan de Amerikaanse onderneming Huntsman. Het gaat voornamelijk om activiteiten in de industriële chemie, waar ICI 1,7 miljard pond sterling (5,6 miljard gulden) voor krijgt.

Huntsman wordt eigenaar van de polyurethanen, het titaniumdioxide en de aromaten van ICI. Verder neemt het de olefinproductie over. Het Britse concern is gedwongen tot de verkoop door schulden, die nu met netto 1,3 miljard pond (4,3 miljard gulden) afnemen.

De overneming vindt plaats via het op te richten bedrijf Huntsman/ICI, waarin het Britse concern gedurende drie jaar een belang houdt ter waarde van 300 miljoen pond. ICI zet moet de verkoop een stap in de richting van zijn doel om zich alleen met speciale chemicaliën bezig te houden. De acrylproductie zal ook worden verkocht.

Onder de polyurethanen vallen drie vestigingen, waaronder die in Rozenburg. Er gaan daar ongeveer vijfhonderd mensen over naar Huntsman, waardoor er rond de vijftig overblijven in de acrylproductie. Een woordvoerder zegt blij te zijn met de verkoop, omdat er voor de activiteiten die ICI niet meer tot zijn kerntaken rekent, nu een goede partij is gevonden. Van snoeien in productie of personeel door Huntsman is volgens hem geen sprake.

Voor de divisie titaniumoxide hadden eerder de Amerikaanse concerns DuPont en NL Industries belangstelling. Die verkoop ging niet door omdat de Amerkaanse autoriteiten er bezwaar tegen hadden.

Huntsman wordt na afronding van de transactie een concern met 16.000 werknemers, een omzet van 7,5 miljard dollar en activiteiten in 34 landen.

Er gingen al langer geruchten over overneming. Kort voor de paasdagen leken de besprekingen te zijn mislukt. ICI liet tot voor kort slechts weten met een aantal bedrijven in overleg te zijn.

De handel in aandelen ICI werd vanochtend kort voor de bekendmaking geschorst. De koers was al met 10 procent opgelopen tot bijna 650 pence, warmee het niveau voor het eerst sinds december weer boven de 600 pence kwam. Eerder deze week was het aandeel ook al stevig in koers gestegen. (ANP)