Ambtenaar in actie: gewoon aan het werk

Bij gemeenten is vandaag vrijwel geen actie gevoerd voor een nieuwe CAO. Nergens legden ambtenaren het werk neer. Wel bezochten zo'n zesduizend ambtenaren een actiebijeenkomst in het Rotterdamse Sportpaleis Ahoy. De CAO geldt voor 180.000 ambtenaren.

AbvaKabo FNV, en CMHF kondigden gisteren aan dat gemeente-ambtenaren van nagenoeg alle diensten in Hoorn, Woerden en Purmerend, alsmede die van de veegdienst in Utrecht het werk zouden neerleggen. Hiervan blijkt bij navraag echter geen sprake. ,,Hier wordt niet gestaakt'', meldt een gepikeerde woordvoerder van de gemeente Woerden. Tien van de 240 ambtenaren woonden de bijeenkomst in Rotterdam bij, de rest deed gewoon zijn werk. Vanuit Hoorn (zevenhonderd ambtenaren) zijn 45 actievoerders van verschillende diensten per bus naar Rotterdam vertrokken. Meer zat er niet in, meldt rayonchef uitvoering gemeentewerken J. Tjalma vanuit de bus. ,,We hebben de werkgever beloofd dat de dienstverlening aan de burger gewoon doorgaat. En weet je wat het is, je eigen werk blijft ook liggen.'' Het protest te Hoorn beperkt zich volgens hem tot ,,zachte acties'', zoals een screensaver met de tekst `CAO +4,5%' en de boodschap `wij zijn bezig met CAO-acties' op telefoonbeantwoorders. ,,Zo kun je je werkgever toch laten merken dat je actievoert.''

De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 4,5 procent, de werkgevers bieden een loonsverhoging van 5 procent over twee jaar. Eind maart liepen de onderhandelingen stuk. De bonden willen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de komende maand met acties onder druk zetten.