Ajax grijpt kans om mislukt seizoen nog glans te geven

Met gemengde gevoelens keek Jan Wouters terug op de 2-1 overwinning van zijn ploeg op Feyenoord. Natuurlijk overheerste bij de coach van Ajax de blijdschap om het bereiken van de bekerfinale. Hemelvaartsdag (13 mei) wordt zodoende een dag waarop Ajax in de eindstrijd tegen Fortuna Sittard een grotendeels mislukt seizoen een beter aanzien kan geven met een prijs én kwalificatie voor het UEFA-Cuptoernooi. Maar Wouters voelde zich gisteravond toch ook een beetje genomen. Terwijl zijn spelers het in de competitie de afgelopen weken stelselmatig lieten afweten, konden zij op een cruciaal moment plotseling wél de discipline, concentratie, scherpte en inzet opbrengen om een wedstrijd tot een goed einde te brengen.

Boos liet Wouters zich gisteravond ontvallen: ,,Na zo'n wedstrijd denk je over de spelers: Wat een klootzakken zijn jullie eigenlijk. Moet het water jullie eerst tot de lippen zijn gerezen voordat je zo'n prestatie levert? Waarom zo lang gewacht?''

Het was duidelijk dat Wouters zich de afgelopen weken in de steek gelaten voelde. Op de triomf van zijn team tegen de gedoodverfde kampioen Feyenoord viel gisteravond in de Arena niets af te dingen. Misschien wilden verschillende spelers die Ajax de rug toekeren zich nog eenmalig profileren in het belang van hun toekomst. Zoals matchwinner Mario Melchiot. Nog geen enkele keer maakte hij op Nederlandse bodem in een officiële wedstrijd een doelpunt voor Ajax. Maar na een fraai hakballetje van Litmanen schoot hij Ajax gisteravond naar de bekerfinale. Melchiot sprak achteraf over ,,het antwoord'' dat hij hiermee had gegeven aan zijn werkgever die hem zo matig waardeert.

Dat merkte hij in het afgelopen najaar toen penningmeester Van Os hem een financieel voorstel deed dat hij veel te mager vond. Hij had al besloten op zoek te gaan naar een andere werkgever. ,,Maar Ajax was me net voor met de mededeling dat ik moet vertrekken. Ik ben nu aan het einde van het seizoen transfervrij. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Ajax heeft me niet teleurgesteld. Ik heb hier een mooie tijd gehad.''

Melchiot speelde eigenlijk bij toeval een belangrijke rol in de bekereditie van Ajax-Feyenoord. In tegenstelling tot zondag tegen Cambuur fungeerde hij nu niet als rechtsback maar als centrale verdediger. Wouters verwachtte logischerwijze Tomasson als schaduwspits van de Rotterdammers en de bewaking van de Deen durfde hij niet toe te vertrouwen aan Vierklau. ,,Want Ferdi is slechts voor tachtig procent fit. Dat hij desondanks als rechtsback goed speelde tegen Van Vossen zegt genoeg over zijn kwaliteiten, zei de coach.

Maar omdat de licht geblesseerde Tomasson ontbrak in het basisteam van Feyenoord had Melchiot geen tegenstander. Tot het moment dat de Scandinaviër in de tweede helft alsnog zijn opwachting maakte, had Melchiot doordoor een vrije rol. Die voerde hij naar behoren uit. Al is het verzorgen van de opbouw doorgaans niet een van zijn sterkste kwaliteiten.

Er waren meer Ajacieden die een metamorfose hadden ondergaan. Litmanen, zondag nog beschimpt door Wouters, speelde bijna als vanouds. Al miste hij in de eerste helft een levensgrote kans door de bal via de lat over het doel te schieten. Op de vleugels waren Wamberto en Gr⊘nkjaer hun tegenstanders Gyan en Graff alleen al op snelheid de baas. Kort nadat Ajax voor de tweede keer op voorsprong was gekomen, greep de getergde Gyan te roekeloos in tegen Wamberto. Arbiter Luinge bestrafte de overtreding met een rode kaart en toen was Feyenoord dus nog verder van huis. Oliseh maakte na zijn dramatisch slechte optreden in Leeuwarden geen fout als bewaker van Cruz. En linksback De Cler hield zich aardig staande in de duels met generatiegenoot Cairo. Witschge behoorde tegen Feyenoord tot de beste spelers van het veld.

Zo was Ajax de eenzame koploper van de eredivisie op alle fronten de baas. Wouters heeft maandag wel pittige individuele en collectieve gesprekken moeten voeren om zijn zwalkende spelersgroep weer op de rails te krijgen. Hij eiste meer passie. ,,Ik wilde dat de spelers hun hart lieten spreken.'' Ook verlangde hij dat zijn technische opdrachten, zoals het geven van meer dieptepasses en een gevarieerde speelwijze van de buitenspelers, beter werden uitgevoerd. Het was in de wedstrijd bijna allemaal terug te zien.

Ondertussen richt Ajax in technisch opzicht ook het vizier op volgend seizoen en de verdere toekomst. Na afloop van het duel met Feyenoord werd Danny Blind gepresenteerd als `directeur spelersbeleid'. De aanvoerder, die vandaag de training hervat maar er sterk aan twijfelt of hij dit seizoen met zijn gammele knie nog wel in actie kan komen, bekleedt vanaf 1 juli deze functie voor onbepaalde tijd. In tegenstelling tot veel andere clubs had Ajax geen technisch manager. Blind gaat samen met Wouters de selectie samenstellen voor volgend seizoen en krijgt een grote stem in het aan- en verkoopbeleid. De Zeeuw, die ook de verkorte trainerscursus in Zeist wil volgen, verwacht in principe autonoom te kunnen handelen binnen de organisatie van Ajax als hij en Wouters een speler op het oog hebben. Blind kan de komende weken aan de slag. Om te beginnen heeft Ajax interesse in de Braziliaanse ex-PSV'er Vampeta, doelman Hans Vonk van Heerenveen en John de Jong van FC Utrecht. Hoewel de laatste al een principe-overeenkomst heeft met PSV.