AID-onderzoek naar afmaken eekhoorns

De Algemene Inspectie Dienst (AID) heeft met medeweten van het openbaar ministerie een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de dood van 440 eekhoorns op Schiphol. De dieren werden maandag afgemaakt, omdat de vereiste export- en gezondheidspapieren ontbraken. De KLM heeft haar excuses aangeboden aan alle dierenliefhebbers en aan hen die hierdoor gekwetst zijn.

De AID wil weten of er strafbare feiten zijn gepleegd rondom het laten afmaken van de eekhoorns. Er wordt gekeken of luchtvaart- en gezondheidsvoorschriften voor dieren zijn overtreden. De KLM heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar wat er is gebeurd bij aanname van de zending in Peking. Ook wordt onderzoek gedaan naar wat er in het dierenhotel van KLM Cargo gaande is.

De Noord-Amerikaanse gestreepte eekhoorns waren op doorreis van Peking naar Athene, maar mochten Europa niet binnen. De verzender wilde de dieren niet terugnemen en buiten Europa was er geen land dat ze wilde opnemen. De KLM besloot toen in opdracht van de Rijksdienst voor keuring van Vee en Vlees (RVV) de eekhoorns te laten afmaken

De dieren kwamen aan hun eind in een hakselmachine. Dit is een soort versnipperaar die in de bio-industrie wordt gebruikt om haantjes af te maken. De dierenbescherming is hier woedend over. Een woordvoerder vindt dit tegen alle normen van fatsoen in. De laatste maand zou Schiphol zich schuldig maken aan het systematisch afmaken van dieren waarvan de papieren niet kloppen.

De luchtvaartmaatschappij is van mening dat de opdracht van de RVV onethisch was, maar dat de betrokken medewerker formeel juist heeft gehandeld door de richtlijnen van het ministerie op te volgen. Wel erkent zij dat de medewerker een inschattingsfout heeft gemaakt. De KLM zegt de gang van zaken te betreuren. De kritiek die zij van publiek en organisaties heeft gekregen, onderschrijft zij volledig.

De KLM wil het afmaken van dieren in de toekomst voorkomen. Zij wil hierover praten met de Dierenbescherming, Stichting AAP, Wereld Natuurfonds, Cites Nederland, Stichting Eekhoornopvang, de European Association of Zoos and Aquaria en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.