Aanval NAVO leidt tot bloedbad

De NAVO heeft toegegeven in het kader van de luchtacties in Joegoslavië wellicht een konvooi met vluchtelingen te hebben geraakt. De Serviërs meldden dat gisteren twee konvooien waren getroffen en dat daarbij zeker zeventig doden vielen.

Volgens de Servische media hebben NAVO-toestellen bij het dorp Zrze, halverwege Djakovica en Prizren, een konvooi vluchtelingen aangevallen. Zes mensen werden daarbij gedood en elf gewond. Kort daarop kwam het bericht van een tweede aanval, bij het dorp Meja. Albanezen zouden zijn aangevallen die onder begeleiding van de Servische politie op weg naar huis waren. Hierbij kwamen 64 mensen om en vielen twintig gewonden, onder wie drie Servische agenten.

Het dorp Meja werd bij de aanval vrijwel weggevaagd. De beelden van de Servische televisie waren bloedstollend: de weg lag bezaaid met doden en verminkten en kermende gewonden, verspreide bezittingen en stukgeschoten boerenkarren en tractoren. Overlevenden brachten gewonden weg in kruiwagens en legden lijken bij elkaar. Kinderen huilden hysterisch. De Servische president Milutinovic beschuldigde de NAVO van ,,de vreselijke massaslachting'' door ,,diegenen die publiekelijk opkomen voor alle mensenrechten en vrijheden en die zich vooral zeggen in te zetten voor de bescherming van de leden van de Albanese nationale gemeenschap.''

De NAVO, die eerder heeft toegegeven per ongeluk een trein te hebben geraakt, hield aanvankelijk vol op de wegen van Kosovo alleen militaire konvooien te hebben aangevallen. Een NAVO-bron meldde bovendien dat NAVO-toestellen helemaal niet bij Meja zijn geweest. Maar vandaag werd gezegd dat gistermiddag in Kosovo twee konvooien zijn aangevallen en getroffen: een militair en een `gemengd' konvooi van Servische troepen en burgervluchtelingen. In dat laatste konvooi, zo werd gezegd, was een tractor getroffen. Een officiële melding van de NAVO ontbrak vanochtend nog, in afwachting van de videofilm die de aanvallende vliegtuigen van de aanval hebben gemaakt. NAVO-woordvoerder Jamie Shea zei dat verder onderzoek nodig is, maar hij wilde vandaag niet uitsluiten dat het bloedbad van Meja is aangericht bij een NAVO-aanval.

De vluchtelingenstroom uit Kosovo is gisteren hervat. Vierduizend Kosovaren vluchtten de grens met Albanië over, drieduizend kwamen naar Macedonië. De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, verwacht nog zeker 50.000 vluchtelingen op basis van berichten over een grote `etnische zuivering' door de Serviërs in het gebied rond Uroševac, ten zuiden van Priština. Onder de vluchtelingen die Albanië bereikten bevonden zich overlevenden van het bloedbad in Meja.

Bij de bombardementen van gisteren en vannacht bombardeerde de NAVO een groot aantal doelen in en rond Belgrado, Novi Sad en Priština. Er werden kazernes, twee transmissiemasten van de Servische televisie en bruggen onder vuur genomen. Na een voltreffer op een brug is wegverkeer tussen de stad Niš in het zuiden van Servië en Priština, de hoofdstad van Kosovo, onmogelijk. (Reuters, AP, AFP)