Aanklacht tegen firma's tandenborstels

In de Verenigde Staten is een collectieve klacht ingediend tegen gerenommeerde tandenborstelfabrikanten.

Deze zouden hebben verzuimd de consument te informeren over de gezondheidsrisico's van het tandenpoetsen. Het is onbekend welk bedrag als schadevergoeding wordt geëist.

De klacht is gericht tegen de bedrijven Colgate-Palmolive, John son and Johnson, SmithKline Beecham, Procter and Gamble en de Amerikaanse Tandheelkundige Vereniging (ADA).

Mark Trimarco en andere klagers beschuldigen de fabrikanten ervan willens en wetens te hebben verzwegen dat het tandglazuur kan afslijten door het gebruik van tandenborstels. ,,Sinds 1948 wordt in de vakliteratuur over tanden veelvuldig gemeld dat tanden kunnen slijten door het gebruik van tandenborstels. Desondanks bleef het gereedschap in essentie onveranderd'', staat in de schriftelijke aanklacht.

De tandenborstel had volgens hen moeten worden vervangen door veiligere apparaten, die niet bij het grote publiek bekend waren, maar wel bij tandartsen, zo stelt advocaat Michael Applebaum.

De ADA verklaarde dat de tandenborstels die vandaag de dag op de markt worden gebracht, veilig zijn. Bovendien huldigt de ADA het standpunt dat de consument zelf verantwoordelijk is voor het correcte gebruik van zijn tandenborstel. (AFP)