Winst Intel overtreft verwachting

Intel, 's wereld grootste producent van microprocessoren, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar met een winststijging van 57 procent de verwachtingen van analisten overtroffen. Dat is gisteren na het sluiten van de Amerikaanse beurs bekendgemaakt.

De sterke resultaten zijn een geruststelling voor beleggers die vreesden dat de winstwaarschuwing van computerfabrikant Compaq, eind vorige week, een voorbode was van meer tegenvallers in de Amerikaanse computerindustrie. Compaq is Intels grootste klant.

Hoewel Intel de winstverwachtingen overtrof bleef het bedrijf met een omzetstijging van 18 procent naar 7,1 miljard dollar (bijna 15 miljard gulden) achter bij de cijfers die analisten hadden voorspeld. Die tegenvallende omzetstijging in vergelijking met het eerste kwartaal van 1998 kan duiden op een vertraging van de groei in de pc-markt. In vergelijking met het vierde kwartaal van 1998 daalde de omzet met 7 procent.

Deze omzetdaling is volgens Intel in lijn met het normale seizoenspatroon en geen reden tot zorg. ,,Een normaal seizoenspatroon'', aldus directeur P. Otellini van de divisie microprocessoren in een telefonische persconferentie die via Intels website te beluisteren is.

Volgens Intel worden de nieuwe Pentium III microprocessor (voor dure pc's) en de goedkopere Celeron erg goed verkocht. De laatstgenoemde chip concurreert met producten van AMD, dat Intel op de markt voor goedkope pc's (minder dan duizend dollar) het vuur aan de schenen legt. Volgens directeur P. Otellini van de divisie microprocessoren heeft Intel in het eerste kwartaal in alle segmenten marktaandeel gewonnen.

Intel behaalde een netto winst van twee miljard dollar, een toename van 18 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Per aandeel steeg de winst tot 57 dollarcent. Analisten hadden gerekend op niet meer dan 55 dollarcent.

Intel is voorzichtig over de tweede helft van dit jaar. Het verwacht over heel 1999 een bruto winstmarge van 57 procent. In het eerste kwartaal lag die marge nog op 59 procent. Intel brengt voor de berekening van de brutomarge alleen de productiekosten in mindering op de omzet.