VS houden investeringen in Irak tegen

De Amerikaanse regering heeft een voorstel van een VN-commissie om buitenlandse investeringen in de Iraakse olie-industrie toe te laten, verworpen. Een adviescommissie van de Verenigde Staten adviseerde twee weken geleden om binnen het `olie-voor voedsel' akkoord tussen de VN en Bagdad investeringen in de sterk verouderde Iraakse olie-industrie mogelijk te maken. Dat zou Bagdad helpen om tot het maximum-toegestane bedrag van 5,2 miljard dollar (ruim 10,4 miljard gulden) per halfjaar aan olie te exporteren. Uit de opbrengst worden onder controle van de VN voedsel en medicijnen aangekocht. Het voorstel was ingegeven door de armoede onder de Iraakse bevolking en de grote kindersterfte. De plaatsvervangend ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties, Peter Burleigh verwacht dat Irak wel aan het maximumbedrag komt, nu de olieprijzen stijgen. Buitenlandse investeringen zouden onbedoeld inbreuk maken op de economische sancties tegen Irak. (AP)