Vrijspraak voor vierde verdachte in zaak-Tjoelker

De vierde verdachte in de zaak-Tjoelker, de 19-jarige Dennis S. uit Leeuwarden, is gisteren door de Leeuwarder rechtbank vrijgesproken van doodslag op Meindert Tjoelker. Volgens de rechtbank is wettig noch overtuigend bewezen dat S. betrokken was bij de dood van Tjoelker, die op 13 september 1997 na een vechtpartij in de binnenstad van Leeuwarden om het leven kwam.

De officier van justitie had eerder vrijspraak gevraagd. Het openbaar ministerie meende dat wel wettig, maar niet overtuigend kon worden bewezen dat S. de fatale trap had gegeven.

S. heeft altijd ontkend Tjoelker te hebben geschopt of geslagen. Geen van de verdachten of getuigen heeft hem herkend of heeft hem zien vechten.

Verscheidene sporendeskundigen constateerden dat de huidbeschadigingen in de hals en op de kaaklijn van het slachtoffer veroorzaakt waren door een Nike Air, die S. droeg. Volgens de rechtbank kan echter niet worden vastgesteld dat de verwondingen veroorzaakt zijn door de Nike Air van S..

De advocaat van de familie Tjoelker, E.J. Rotshuizen, verklaarde dat zijn cliënten zeer terneergeslagen zijn door het vonnis. De familie heeft geen mogelijkheid om zelfstandig in beroep te gaan. Het openbaar ministerie in Leeuwarden tekent geen hoger beroep aan, zei de Leeuwarder hoofdofficier H. Brouwer vanmorgen.

Hij zei tevreden te zijn met het vonnis. Wel gaf hij toe dat het ,,opmerkelijk'' was dat het gerechtshof in december vorig jaar bewezen achtte dat S. bij de vechtpartij betrokken was. Dat bleek toen in de zaak in hoger beroep tegen de twee hoofdverdachten.

Volgens Brouwer is de overtuiging dat een verdachte schuldig is, altijd subjectief. ,,De advocaatgeneraal keek er anders tegenaan en kreeg het hof aan zijn zijde. Daar heb ik respect voor. De zaakofficier en ik deelden zijn overtuiging niet.''

S. reageerde volgens zijn advocaat W. Anker ,,zeer opgelucht'' op het vonnis. Anker beraadt zich over het indienen van een schadevergoeding voor zijn cliënt, die in 1997 enkele dagen in hechtenis zat. De tweede hoofdverdachte in de zaak-Tjoelker, de Leeuwarder M. ten C., die eind vorig jaar door het gerechtshof werd veroordeeld tot tweeëneenhalf jaar gevangenisstraf wegens zware mishandeling de dood tot gevolg hebbend, gaat in cassatie bij de Hoge Raad. De andere hoofdverdachte, P. de W., die tot dezelfde straf werd veroordeeld, zit zijn straf uit en heeft afgezien van cassatie.

De derde, P.W., werd veroordeeld tot 180 uur dienstverlening wegens openlijke geweldpleging.