Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2Vandaag. Een reportage over het dagelijks leven van de NAVO-correspondente van de Joegoslavische krant Novosto. Hoe is het voor haar om een verhaal te schrijven waar ze zo dicht bij betrokken is? Daarnaast een reportage over de herdenkingstocht voor de slachtoffers van de genocide die vijf jaar geleden in Rwanda plaatsvond. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Een reportage over Kosovaren in Nederland die op het punt staan terug te keren naar hun vaderland om zich daar bij het UÇK aan te sluiten, en een reportage vanuit een vluchtelingenkamp in Albanië. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Een gesprek met de heer Simic, adviseur van de Joegoslavische regering, een verslag vanuit het grensgebied tussen Albanië en Kosovo en een gesprek over de Amsterdamse politie in de Tweede Wereldoorlog, naar aanleiding van een pas verschenen boek. Ned.3, 22.32-23.02u.

Studio NOS. Uitgebreid verslag van het staatsbezoek van koningin Beatrix en prins Claus aan China. Vandaag hebben zij een bezoek gebracht aan de Lama-tempel en tempelcomplex in Qufu, de geboorteplaats van Confucius. Daarnaast een portret van Nederlanders in China. Ned.2, 23.00-23.35u.

DOCUMENTAIRES

Yugoslavia, Death of a Nation. Vermaarde documentaireserie van de BBC in samenwerking met Brian Lapping Productions over het uiteenvallen van Joegoslavië. De oorspronkelijke zesdelige serie is geactualiseerd en teruggebracht tot drie uur. Discovery, 21.00-24.00

Per Saldo. Over het oprukken van de Spaanse tomaat. De Nederlandse tuinbouwers leggen zich toe op de teelt van speciale tomaten om de concurrentie het hoofd te bieden. Ned.3, 21.00-21.35

Battle for Congres. Documentaireserie over de kandidaatsverkiezingen voor het Amerikaanse Congres in de staat Californië. BBC2, 0.20-1.00.

DRAMA

Blood Will Out. Engelse detectiveserie. Een zigeuner en zijn clan keren na lange afwezigheid terug in het dorp. De burgemeester doet er alles aan hen te verdrijven. Kort daarop wordt hij vermoord. Ned.1, 21.06-22.43u.

Moeder van een moordernaar. Zie Tv-vooraf, Ned.1, 22.43-23.24u.

AMUSEMENT

Holiday on a shoestring. Laatste deel van dit reismagazine over lowbudget vakanties. BBC1, 20.00-20.30u.

MUZIEK

Twee meter sessie. Vandaag Shawn Mulligan, die in de belangstelling staat zijn hit Lullaby. Hij is beïnvloedt door mensen als Dylan, Steve Earl en Kris Krisofferson. Ned. 3, 23.23-00.04

KUNST

C Land. De beroemdste kunstacademie in Nederland, de Rietveld in Amsterdam, bestaat 75 jaar. Ned.3, 20.32-21.00

Grolsch Master Awards. Feestelijke uitreiking van de Rembrandts. Verslag van de première van de film Arlington Road en een gesprek met hoofdrolspelers Tim Robbins en Jeff Bridges. Veronica, 22.40-23.40

SPORT

Halve finale Amstel Cup: Ajax - Feyenoord. Commentaar bij de wedstrijd van Leo Oldenburger, presentatie van de voor- en nabeschouwing door Hans Kraay jr. SBS6, 20.15 - 22.30u.

Manchester United - Arsenal. Deze halve finale wedstrijd in de FA CUp werd al eerder gespeeld, maar eindigde na verlenging alsnog in gelijkspel. Op neutraal grondgebied spelen de twee teams opnieuw tegen elkaar. Net5, 22.30-00.20u.

FILM

Antonia (Marleen Gorris, 1995, Nederland/België/Engeland). Verdeeld ontvangen maar met een Oscar bekroond filmsprookje over vier generaties vrouwen in een fictief Zuidnederlands dorp tussen pakweg 1945 en 1995. Zie Film-Vooraf. Canvas, 20.55-22.40u.

Under Siege II: Dark Territory (Geoff Murphy, 1995, VS). Vervolg-actiefilm volgens het boekje. Onverstoorbare Steven Seagal versus de kapers van een luxueuze trein die door de Rocky Mountains dendert. BBC1, 22.35-0.05u.

. Marathon Man (John Schlesinger, 1976, VS). Opwindende thriller waarin Dustin Hoffman slachtoffer wordt van de uit Uruguay afkomstige ex-nazi Laurence Olivier. Ingewikkelde plot, die onder meer de klassiek geworden marteling in een tandartsstoel bevat. Pauline Kael omschreef de film als `een joodse wraakfantasie'. Ook met Roy Scheider, Marthe Keller. BBC1, 0.40-2.40u.

The Opposite Sex (David Miller, 1956, VS). Muzikale adaptatie van Claire Boothe's toneelstuk The Women, dat in 1939 pittiger en beter, louter met vrouwen werd verfilmd door George Cukor. Newyorkse June Allyson laat zich scheiden van overspelige echtgenoot en gaat weer zingen. Ook met Joan Collins. ARD, 1.15-3.10u., nagesynchroniseerd.

Oro per i Cesari / Gold for the Caesars (André de Toth & Riccardo Freda, 1963, Italië/Frankrijk/VS). Spektakelfilm over slaaf annex architect die Romeinse strijd tegen de Kelten saboteert. Met Jeffrey Hunter. Morgen, ARD, 10.35-12.00u., nagesynchroniseerd.

The Great Caruso (Richard Thorpe, 1951, VS). Biografische film, vrij naar de werkelijkheid, over de Italiaanse tenor uit de titel. Derde rol van Mario Lanza vormde het hoogtepunt in diens kortstondige filmcarrière (1949-1959). Morgen, BBC2, 11.30-13.15u.

Sweet Hearts Dance (Robert Greenwald, 1988, VS). Bescheiden, intiem familieportret van een dorpsgemeenschap in Vermont. Timmerman Don Johnson verkeert in een mid-life-crisis en wordt bijgestaan door jeugdvriend Jeff Daniels. Ook met Susan Sarandon. Morgen, SBS6, 15.20-16.55u., onderbroken door reclame.