Schade aan milieu door dumpingen van xtc

Het milieu in Nederland lijdt steeds grotere schade door illegale dumpingen van grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Alleen al vorig jaar zijn honderd partijen in al dan niet lekkende vaten in vooral natuurgebieden achtergelaten.

Het gaat, alles samen, om tienduizenden liters aceton, ether en zoutzuur die grondwater en bodem verontreinigen. Bovendien leveren sommige van die stoffen grote gevaren op, omdat ze uiterst explosief zijn.

Dat zegt drs. P. Reijnders, een van de leiders van de landelijke Unit Synthetische Drugs (USD) in Eindhoven. Uit het jaarverslag van de USD blijkt dat vorig jaar 35 illegale laboratoria van synthetische drugs zijn opgerold. ,,Enkele jaren geleden stonden die pillenfabrieken bijna uitsluitend in zuid-Nederland'', zegt Reijnders. ,,Nu moeten wij constateren dat de productie zich verplaatst naar de Randstad en het noorden van het land. Het betekent niet dat zuid-Nederland gemeden wordt. Dat blijkt wel uit de vondst afgelopen vrijdag van een xtc-laboratorium in de noord-Limburgse bossen.''In die zaak zijn inmiddels twee Eindhovenaren aangehouden.

Volgens Reijnders houden grote criminele organisaties zich steeds meer bezig met de productie van xtc en amfetamine. Vroeger was de productie vooral in handen van zuid-Nederlandse netwerken die ervaring hadden opgedaan in de illegale alcoholstokerij.

De Unit Synthetische Drugs (USD) vraagt aandacht voor de milieuschade die de productie van synthetische drugs met zich meebrengt. Over dit onderwerp wordt op 22 april een symposium gehouden in Eindhoven.