Rusland en VS: geschillen blijven

Rusland en de VS verschillen ook na het gesprek van de ministers Albright en Ivanov in Oslo nog van mening over de crisis in Kosovo. Maar de sfeer tussen beide landen lijkt wel opgeklaard.

In Brussel wordt de crisis vandaag besproken door de regeringsleiders van de EU en secretaris-generaal Kofi Annan van de VN. Daarbij komt een nieuw Duits vredesplan ter sprake.

Het gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken Albright en Ivanov, gisteren in een hotel in Oslo, was het eerste op dit niveau tussen beide landen sinds de NAVO-acties op 24 maart begonnen. In drie uur praten werden de ministers het wel eens over enkele principiële zaken: er moet een eind komen aan het geweld in Kosovo, Belgrado moet zijn troepen uit Kosovo terugtrekken, de vluchtelingen moeten terugkeren en humanitaire organisaties moeten toegang krijgen tot Kosovo.

Maar de ministers bleven van mening verschillen over twee hoofdpunten. ,,Rusland blijft tegen de NAVO-campagne'', zo zei Ivanov na afloop. Hij noemde het NAVO-geweld ,,een doodlopende weg''.

Ivanov zei dat de VN een rol moeten spelen bij elke ,,internationale [militaire] aanwezigheid'' in Kosovo. Bovendien moet Belgrado ermee instemmen. Het overleg noemde hij ,,een stap voorwaarts, hoewel niet zo'n grote als we hadden gehoopt''.

Albright zei dat ,,de kloof'' tussen Washington en Moskou smaller was geworden. ,,We hebben enige voortgang bereikt. De Amerikaans-Russische relatie is gevestigd op onze vele gemeenschappelijke belangen en doelen die we delen.'' Diplomaten concludeerden dat het gesprek de sfeer tussen de VS en Rusland heeft verbeterd, na de felle Russische uithalen van vorige week. Toen voerde president Jeltsin het scenario van een dreigende Europese oorlog en zelfs een Derde Wereldoorlog op bij zijn kritiek op de NAVO-acties.

De Duitse bondskanselier, Schröder, zei vanmorgen in het Europees Parlement dat hij ervan overtuigd is dat Rusland wil optreden als een stabiliserende factor in Europa. Hij verzekerde dat de EU met Rusland samenwerking wil op ieder gebied. Die samenwerking heeft volgens hem nu al een hoge kwaliteit bereikt. Hij zei over de Kosovo-crisis nauwe contacten te onderhouden met premier Primakov en met president Jeltsin.

Jeltsin benoemde vandaag oud-premier Viktor Tsjernomyrdin tot zijn gezant in enig overleg over Kosovo. Zijn minister van Defensie, Sergejev, dreigde gisteren uit protest tegen de NAVO-luchtacties de Russische eenheden uit SFOR, de vredesmacht in Bosnië, terug te trekken en marineschepen naar de Middellandse Zee te sturen.

De Joegoslavische vice-premier Vuk Draškovic zei gisteren dat ,,het uur van het compromis'' is aangebroken. Volgens hem heeft het Westen twee eisen aan Belgrado ingetrokken, namelijk dat het moet instemmen met een NAVO-troepenmacht in Kosovo en dat Kosovo een ,,derde republiek'' binnen Joegoslavië moet worden, naast Servië en Montenegro. (AFP, Reuters, AP)