Ruim 300 miljoen aan contracten bij missie naar China

Een contract van 250 miljoen voor het baggerbedrijf IHC Holland, van 50 miljoen voor Shell Solar, van 8,5 miljoen voor LPG-producent Ultra Gas, en van 600.000 gulden voor Stork.

Dat waren de belangrijkste resultaten die minister Jorritsma gisteravond in Peking bij de afsluiting van het eerste deel van de omvangrijke handelsmissie naar China kon melden.

Het tweede deel volgt in Shanghai, al verwacht Jorritsma daarvan dat het resultaat wat minder groot zal zijn. Naar verwachting zal onder meer Hoogovens daar nog een commercieel succes bekend maken.

Jorritsma toonde zich zeer tevreden met de oogst, ondanks de tegenvaller voor de ING-bank, die opnieuw, net als bij de handelsmissie van de toenmalige minister Wijers vorig jaar, een licentie voor de verkoop van verzekeringen aan haar neus voorbij zag gaan. ,,Maar het duurt nu niet lang meer'', hadden de Chinezen aan ING-bestuurder Rinnooy Kan laten weten, die daarmee genoegen moest nemen.

Hij interpreteerde het nieuwe uitstel als een politieke manoeuvre van de Chinese autoriteiten om Amerikaanse bedrijven waaraan de Chinese premier Zurongji op dit moment een bezoek brengt, voorrang te geven.

De wel getekende contracten werden gisteren met een feestelijke ondertekening en een enorm banket in een groot hotel in Peking gevierd. Daarbij was ook kroonprins Willem-Alexander aanwezig.

Het contract van IHC betreft onder meer de levering van een snijkopzuiger van 12.000 kubieke meter en uitrusting voor dijkversterkingen in de provincie Hubei. Het contract stond nog even op losse schroeven, omdat de Chinese counterparts gisterochtend op het laatste moment een prijskorting bedongen.

Niettemin toonde IHC-top van Doormalen zich na afloop zeer tevreden. Hij zei dat het contract een kwestie was van ,,nu of nooit'', omdat anders een Duitse concurrent er met de buit vandoor was gegaan.

Shell Solar gaat aan de provincie Xinjiang zeventig à tachtig duizend energiesystemen voor huiselijk gebruik leveren. Verder heeft de Chinese overheid toestemming gegeven voor een irrigatieproject aan de rand van Gobi-woestijn, waarvan de Rabobank 55 procent financiert.

Een samenwerkingverband van Philips en Stork om de haven van Chengdu te moderniseren, liep begin deze week vast op een weigering van het Nederlandse ministerie van Financiën om wegens fiscale redenen met de deal akkoord te gaan.

Zowel Economische Zaken als het werkgeversverbond VNO/ NCW verwacht echter dat deze overeenkomst binnen enkele weken alsnog rondkomt.