Prodi valt goed in Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft gisteren de Italiaanse ex-premier Romano Prodi zeer positief ontvangen als beoogd voorzitter van de Europese Commissie. In een toespraak tot het voltallige parlement in Straatsburg kondigde Prodi hervormingen bij de Commissie aan. Hij gaf niet aan wat hij concreet wil doen.

De socialistische fractievoorzitster Pauline Green noemde Prodi iemand die zijn persoonlijke integriteit als Italiaans premier heeft bewezen. Haar christen-democratische collega Wilfried Martens zegde hem alle steun toe. De liberale fractievoorzitter Patrich Cox noemde Prodi ,,een Europeaan van de eerste orde''.

Volgende maand zal het Europees Parlement over de benoeming van Prodi stemmen. Daarna zal Produi in overleg met de 15 lidstaten van de Europese Unie een team met 19 Europees commissarissen samenstellen. Het nieuwe parlement dat na de Europese verkiezingen van juni aantreedt, zal na hoorzittingen een oordeel over hen moeten vellen. Prodi zou vanavond tijdens een diner in Brussel met de staats- en regeringsleiders van de EU overleggen over het programma dat hij wil uitvoeren.

Prodi werd vorige maand eenstemmig door de Europese regeringsleiders gekozen voor het voorzitterschap van de Commissie. Dat gebeurde nadat de Commissie onder leiding van de Luxemburger Jacques Santer tot aftreden was gedwongen.

Een comité van onafhankelijke deskundigen had geconcludeerd dat Eurocommissarissen de controle hadden verloren over hun bestuurlijke apparaat. Het comité maakte het rapport op verzoek van het Europees Parlement en de Europese Commissie, nadat er maandenlang beschuldigingen waren geweest over fraude en vriendjespolitiek door Eurocommissarissen.

Prodi zei gisteren dat hij Europa ,,de grote eeuw van hervormingen en veranderingen'' wil binnenleiden. Hij kondigde bij de Commissie veranderingen aan die moeten leiden tot efficiency, transparantie en duidelijke verantwoordelijkheden. Corruptie zal niet worden getolereerd en Eurocommissarissen zullen individueel verantwoordelijk voor hun daden zijn. De Commissie van Santer weigerde die individuele verantwoordelijkheid te aanvaarden. Officieel kan het Europees Parlement geen individuele Eurocommissarissen tot aftreden dwingen, maar alleen de voltallige Commissie naar huis sturen.

Volgens Prodi is de situatie op de Balkan reden om de EU snel uit te breiden met nieuwe lidstaten in Midden- en Oost-Europa. Hij zei dat Europa een eigen defensiemacht moet opbouwen. Nadat de interne markt het Europese thema van de jaren '80 was en de euro dat van de jaren '90 was, is het volgens Prodi nu tijd om te werken aan eenwording van het Europese economische beleid en aan politieke eenheid. Hij bepleitte ook economische hervormingen om de economische en technologische kloof tussen Europa en de Verenigde Staten te dichten.