Pakistan lanceert ballistische raket

Drie dagen nadat India met succes een nieuwe raket voor de middellange afstand heeft gelanceerd, heeft Pakistan vanochtend op zijn beurt een ballistische raket afgevuurd, die uitgerust kan worden met een kernlading.

De Pakistaanse raket, van het type Ghauri II met een bereik van 1.500 kilometer, werd vanochtend rond half elf plaatselijke tijd gelanceerd van een basis in Dina, ongeveer 60 kilometer ten oosten van de hoofdstad Islamabad. In een verklaring zegt Pakistan dat de succevolle proefneming ,,de vastbeslotenheid (van Pakistan) demonstreert om zichzelf te verdedigen, om de nationale veiligheid te verbeteren en om de strategische balans te consolideren die op 28 mei 1998 werd hersteld''. Dat laatste is een verwijzing naar een reeks van zes ondergrondse kernproeven die Pakistan vorig jaar mei nam in antwoord op vijf soortgelijke proeven door India.

Waarnemers vrezen dat door het nieuwe Pakistaanse antwoord op de lancering van een Indiase Agni II-raket, afgelopen zondag, de wapenwedloop op het Indiase subcontintent opnieuw in alle hevigheid zal losbarsten. Maar zowel de Pakistaanse regering als de regering in New Delhi verklaarden die vrees vanochtend ongegrond en lieten zich in relatief gematigde termen uit. ,,Pakistan is niet uit op een nuclaire en raketten-wedloop in Zuid-Azië en het heeft concrete voorstellen gedaan aan India voor een terughoudend strategisch beleid en voor conventionele en nucleaire stabilisatie'', aldus de officiële verklaring die vanochtend in Islamabad werd uitgegeven.

Ook de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Jaswant Singh, zei vanochtend dat er geen sprake is van een wapenwedloop. ,,Er is geen gevaar'', zei hij. Hij wilde geen antwoord geven op de vraag of India nu opnieuw een raket zal lanceren. Hij zei wel dat de recente proefnemingen geen gevolgen zullen hebben voor de vredesbesprekingen met Pakistan. Beide landen hebben onlangs toenadering gezocht. Zo legde de Indiase premier Vajpayee vorige maand een bezoek af aan Islamabad.

In weerwil van de gerustellende verklaringen uit Islamabad en New Delhi, leiden de nieuwste ontwikkelingen op het subcontinent in het buitenland wel degelijk tot bezorgdheid. Een anonieme Russische regeringsfunctionaris zei vanochtend dat de Pakistaanse stap kan bijdragen aan ,,destabilisatie''. (AFP, AP, Reuters)