Pakhoed daalt na winstwaarschuwing

Het Rotterdamse havenconcern Pakhoed kreeg vanochtend in Amsterdam een afstraffing nadat het met een winstwaarschuwing kwam. De koers van het aandeel daalde met 5 procent tot 19,95 euro. Daarmee was Pakhoed de sterkste daler op een vrij matte effectenbeurs. De Midkap-index, waarin het havenfonds meeweegt, stond kort na de middag eenhonderdste procent lager op 596,05 punten.

Onder de grote fondsen was evenmin veel te beleven. De AEX-index won 2 punten op 542,99. Het nieuwe record op Wall Street kon nauwelijks inspireren, mogelijk omdat voor vanmiddag een lagere opening van de Amerikaanse beurs werd voorzien.

Amsterdam onderscheidde zich positief van andere Europese beurzen, die overwegend lager noteerden. ,,Het is een beetje een moeilijke markt. Vooral Duitsland doet het niet goed'', aldus een handelaar. Als de AEX Wall Street de laatste tijd was gevolgd, rekende hij voor, zou de Amsterdamse index 30 punten hoger hebben gestaan. Veel effectenmakelaars zien het niveau van 540 punten als een belangrijke grens.

Vooral voor de Optiebeurs is het een belangrijke barrière. Mocht de AEX-index boven 540 punten blijven, dan is in de laatste dagen van de week nog een koopgolfje te voorzien, zo is de verwachting op de beursvloer.

Hoogovens blijft het uitstekend doen. Het staal- en alumiumconcern blinkt al dagen uit, na afsluiting van een nieuwe CAO, gunstige analistenrapporten en nieuwe activiteiten in China. Vanmorgen pakte het fonds ruim 4 procent winst op 37,50 euro.

De grootste klapper maakte vanmorgen Arnhemsche Maatschappij, houdster van aandelen Akzo. Een bod van ING, bijna 29 procent boven de slotkoers van gisteren, leidde tot een koersexplosie van bijna 24 procent. Aan het eind van de ochtend noteerde Arnhemsche Maatschappij op de lokale markt 14,10 euro.