Opleiding in de maak voor ieder type leraar

Nederland krijgt volgend jaar een brede lerarenopleiding waar elke type onderwijskracht kan worden opgeleid. De lerarenopleidingen van de Vrije Universiteit (VU), de Hogeschool Noord-Nederland en de Hogeschool Windesheim gaan hiervoor intensief samenwerken.

Doel van de opleiding is dat studenten makkelijk kunnen overstappen naar een opleiding voor een ander schooltype: zo moet het mogelijk zijn voor studenten op de Pabo (leraar in het basisonderwijs) te switchen naar een opleiding voor docent in het middelbaar onderwijs. Het lerarenberoep moet zo aantrekkelijker worden voor jongeren. Ook moeten mensen van buiten het onderwijs op de nieuwe lerarenopleiding sneller een lesbevoegdheid kunnen halen.

Het initiatief past in het plan om het lerarentekort aan te pakken dat minister Hermans en staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) gisteren presenteerden. Zij willen onder andere dat onbevoegde leraren met minimaal een hogere beroepsopleiding les kunnen geven, op voorwaarde dat ze binnen twee jaar een lesbevoegdheid halen.

Zulke op maat gesneden opleidingen zal de nieuwe lerarenopleiding bieden. Maar directeur C. de Raadt van de VU-lerarenopleiders vindt wel dat Hermans en Adelmund zich te veel richten op de korte termijn. ,,Uiteindelijk moeten we het hebben van scholieren die leraar willen worden. Daarom is het noodzakelijk dat het beroep aantrekkelijker wordt. Wij proberen dat te bereiken door de mogelijkheden om door te stromen te vergroten.'' De coalitiepartijen hebben gematigd positief gereageerd op de plannen. Zij gaan akkoord met het idee om onbevoegden voor de klas te zetten. Maar de grootste oppositiepartij, het CDA, vindt onbevoegde leraren voor de klas `een stap te ver'. ,,Het is volkomen onduidelijk wie dat dan zijn'', zegt CDA-Kamerlid Ross-Van Dorp. Zij zou het beter vinden om studenten les te laten geven die in het laatste jaar van de lerarenopleiding zitten. Het Landelijk Overleg Pabo Studenten kwam gisteren met hetzelfde voorstel.