NOG EEN SURPRISE IN BANANENBLAD

Je hebt van die handige mensen die servetten in de meest wonderlijke vormen kunnen vouwen. Zo is dat ook met bananenblad. Vorige keer beschreef ik een techniek waarbij van het blad een langwerpige verpakking werd gemaakt met strikken rond boven- en onderkant. Je kunt ook de methode van de knapzak volgen: de vier punten naar binnen vouwen en – in dit geval – vastzetten met een cocktailprikker. Die manier van presenteren zag ik in The Raffles, een restaurant in Den Haag dat een bezoek waard is voor wie van de Javaanse keuken houdt.

Het recept van vandaag is goed voor een lunch- of voorgerecht voor vier personen of een hoofdgerecht voor twee.

De eerste stappen zullen bekend voorkomen, maar ik herhaal ze toch maar even. Laat bananenbladeren ontdooien. Was de rijst. Breng 4 deciliter water met de kokosmelk, zout en de pandanblaadjes aan de kook, doe er de rijst bij (even roeren) en kook die een kwartier lang op het laagste vuur. Zet het vuur uit en laat de rijst nog tien minuten nagaren. Knip uit de bananenbladeren vier vierkanten van ongeveer 25 centimeter breed en hoog.

Stoom die stukken boven kokend water, zodat ze zich soepel laten vouwen. Haal de pandanblaadjes uit de rijst. Snijd de visfilet in kleine stukjes en de bosuien in smalle ringen. Schep vis, ui, gember, zout en sambal (naar smaak) door de rijst.

Schep een bergje van het rijstmengsel midden op elk van de stukken bananenblad, vouw de vier punten eroverheen en zet die vast met een houten prikker.

Warm tegen etenstijd de pakketjes op door ze een kwartier boven kokend water te stomen.