NAVO vraagt VS nog 300 vliegtuigen

NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark heeft de VS driehonderd extra vliegtuigen gevraagd voor de luchtacties tegen Joegoslavië. In Brussel maakt men zich zorgen over een mogelijke escalatie van het conflict, na een inval van Servische militairen in Albanië.

In Oslo werden gisteren de Amerikaanse en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Albright en Ivanov, het eens over een aantal algemene principes, maar Rusland blijft zich verzetten tegen de NAVO-bombardementen en de legering van een NAVO-troepenmacht in Kosovo. In Brussel praten vandaag de EU-leiders en de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, over de crisis. Duitsland heeft bevestigd te werken aan een nieuw vredesplan.

De NAVO-luchtvloot voor de aanvallen op Joegoslavië bestaat nu uit 550 vliegtuigen, waarvan 250 gevechtsvliegtuigen. Generaal Clark vroeg gisteren de VS driehonderd toestellen erbij. Hij gaf gisteren toe dat bij de aanvalsmissies veel doelen wel zijn getroffen, maar niet zijn verwoest. Het Amerikaanse ministerie van Defensie kondigde aan het Congres om drie tot vier miljard dollar te zullen vragen ter financiering van de oorlog tegen Joegoslavië. De bondgenoten versterken hun militaire aanwezigheid op de Balkan met 1.800 Amerikaanse, 700 Franse en 700 Britse militairen.

Volgens Duitse en Amerikaanse media zoekt de NAVO in eigen kring een spion die details over luchtacties aan Belgrado doorgeeft. Bij bombardementen zou zijn gebleken dat doelen kort tevoren waren ontruimd. Uit Kosovo komen steeds meer berichten over massale schendingen van de mensenrechten door Serviërs in de vorm van bloedbaden onder Albanezen, het gebruik van Albanezen als menselijk schild bij militaire doelen en systematische verkrachting van Albanese vrouwen. De BBC liet gisteren een slachtoffer van verkrachting aan het woord. Ze vertelde dat de Serviërs na een aanval op haar dorp bij Djakovica zeven vrouwen apart namen en verkrachtten. Vier van hen werden daarna gedood. De NAVO meldde luchtfoto's te hebben die wijzen op massagraven in Kosovo.

Aan de grens tussen Kosovo en Albanië staken vijftig Servische infanteristen gisteren de grens over. Ze bezetten twee dorpen, staken er een in brand en vertrokken. De NAVO en de VS hebben laten weten de inval hoog op te nemen. Belgrado is de afgelopen weken beschuldigd van pogingen Macedonië en Albanië te destabiliseren door de verdrijving van honderdduizenden Kosovaren. Daarbij speelde de vrees mee dat Belgrado die pogingen kan ondersteunen door grensschendingen en provocaties door zijn strijdkrachten. De VS waarschuwden Belgrado gisteren de oorlog niet uit te breiden. Belgrado deed de meldingen over de grensschending af als `walgelijke leugens'. (Reuters, AP, AFP)

DOSSIER: www.nrc.nl