MUZSIKÁS

Beladen met een enorme fonograaf trok de Hongaarse componist Béla Bartók in het begin van deze eeuw door Turkije, Noord-Afrika en de Balkan, op zoek naar oude volksmuziek. Wat hij in het begin van deze eeuw moet hebben gehoord in Hongarije en Roemenië, is nu aan het einde van de eeuw opnieuw hoorbaar dank zij Muzsikás. Op de cd The Bartók Album spelen de vijf muzikanten van dit Hongaarse muziekgezelschap `authentieke' wijze stukken volksmuziek, die Bartók ooit heeft opgenomen of genoteerd.

Met The Bartók Album heeft Muzsikás een prachtige cd gemaakt. Muzsikás wisselt de eigen vertolkingen van volksmuziek af met de oorspronkelijke krakende en onvaste opnamen die Bartók er ooit van maakte en met `klassieke' stukken van Bartók als de vioolduo's waarin deze muziek is verwerkt. Bovendien heeft Muzsikás gezorgd voor een gevarieerde keuze uit de Hongaarse en Roemeense volksmuziek. Soms is er alleen de melancholieke melodie van een bespeler van de `lange fluit' te horen, dan weer zijn de vijf van Muzsikás uitgebreid met percussionisten en de zangeres Márta Sebestyen, wier stem sprekend lijkt op die van de onlangs overleden `Zangeres zonder naam'.

Muzsikás: The Bartók Album (Rykodisc HNCD 1439)