Mapei-wielrenner Bartoli ondervraagd over dopingvondst

Michele Bartoli is gistermiddag in Kortrijk door de Belgische politie ondervraagd naar aanleiding van de vondst twee weken geleden van ampullen met amfetamine. Die werden aangetroffen op het vliegveld Zaventem bij Brussel nadat ze waren verstuurd door Mapei-verzorger Morassut. Bartoli is een van de kopmannen van de Italiaans-Belgische wielerformatie.

De vondst van de verboden producten, afkomstig uit het hotel waar de Mapei-ploeg verbleef en bestemd voor Italië, leidde tot de aanhouding van de complete ploeg in de Driedaagse van De Panne. Renners en ploegleiding werden op 1 april ondervraagd door de Belgische politie en later op de dag van alle blaam gezuiverd. Wel werd verzorger Morassut in hechtenis genomen. Hij is de persoonlijke verzorger van Bartoli. Vrijdag volgde een aanhoudingsbevel voor de Belgische oud-renner Eduard Vanhulst. Die hoorde gisteren dat hij een maand in hechtenis moet blijven. Vanhulst zou de leverancier van de ampullen zijn.

De wielerploeg van TVM start zondag met drie Nederlanders in de wereldbekerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik. Ploegleider Steven Rooks, die de klassieker in 1983 won, heeft gekozen voor Miquel van Kessel, Martin van Steen en Bart Voskamp. De Belg Peter van Petegem weet zich behalve door drie Nederlanders omgeven door de Belg Geert van Bondt, de Rus Sergei Ivanov, de Zweed Michel Lafis en de Oekraïener Sergei Oetsjakov.

De negende dernyrace in Amsterdam krijgt zondag 16 mei een topbezetting. Met Andrei Tsjmil en Peter van Petegem verschijnen twee winnaars van drie voorjaarsklassiekers aan de start. Andrea Tafi, winnaar van Parijs-Roubaix, kan als deelnemer aan de Ronde van Italië niet aan de start verschijnen in Amsterdam. Voor de wedstrijd met gangmakers zijn de Nederlandse toprenners Leon van Bon, Michael Boogerd, Maarten den Bakker, Tristan Hoffman en Jeroen Blijlevens vastgelegd. Uit het buitenland komen Johan Museeuw, Axel Merckx en Ludo Dierckxsens uit België, Lance Armstrong en George Hincapie uit de VS, Henk Vogels en Stuart O'Grady uit Australië en Jacky Durand uit Frankrijk. Eddy Merckx lost het startschot voor de race over 128 kilometer.

Wielrenner Robbie McEwen mag de training hervatten. De Australiër uit de Rabobankploeg onderging gisteren in Amersfoort een kijkoperatie waarbij kraakbeendeeltjes achter de knieschijf werden verwijderd. McEwen blesseerde zich enkele weken geleden toen hij in de rennersbus zijn knie stootte tegen een tafeltje.