`Mansholt inspireerde Kennedy'

Sicco Mansholt heeft zich in 1963 opgeworpen als speechwriter van John F. Kennedy. De beroemde Ich-bin-ein-Berliner-toespraak die de Amerikaanse president bij de Berlijnse Muur uitsprak is deels geïnspireerd op een tekst die Mansholt hem een maand eerder had toegestuurd. Dat vermeldt het boek De Graanrepubliek van Frank Westerman, nu correspondent van NRC Handelsblad in Moskou.

Uit een brief van Mansholt, die destijds vice-voorzitter was van de Europese Commissie en in 1995 is overleden, blijkt dat Kennedy hem in april 1963 in Washington politieke raad had gevraagd. Behalve adviezen voor het bezoek van Kennedy aan Duitsland stuurde de PvdA'er hem ook een speech van drie kantjes met de aanhef: Men and Women of Berlin!

Er zijn overeenkomsten tussen beide teksten. Mansholt schrijft: ,,Vrede is ondeelbaar, en onze gezinnen kunnen niet in vrede leven zolang ongeluk en onenigheid elders in de wereld heersen.'' Kennedy: ,,Vrijheid is ondeelbaar, en wanneer er ook maar één mens in slavernij leeft, is niemand vrij.'' Mansholt lijkt de aanzet te geven voor de zin: `Ich bin ein Berliner': ,,Als ik zeg Berlijn, dan doel ik niet slechts op de bevolking van deze stad. Berlijn is het symbool geworden van de verdeling van uw land en uw continent.'' Kennedy: ,,Alle vrije mensen, waar zij zich ook mogen bevinden, zijn inwoners van Berlijn, en daarom, als een vrij man, ben ik trots om te zeggen: Ich bin ein Berliner.''

SOUFFLEUR: pagina 3