Kamer voor extra hulp via NAVO

Alle partijen in de Tweede Kamer stemmen in met de Nederlandse bijdrage aan de humanitaire NAVO-actie `Allied Harbour'. De Socialistische Partij, die als enige tegen de NAVO-bombardementen is, ondersteunt de operatie na de toezegging van het kabinet dat de militairen worden ingezet voor bescherming van de mensen in Albanië.

De manschappen zijn niet uitgerust om oorlog te voeren, zo zei minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken). De troepen moeten ,,een gevoel van veiligheid bieden''.

De SP was bang dat de militairen die deelnemen aan Allied Harbour ongewild betrokken zouden raken in de strijd tussen het UÇK en het Servische leger. De andere fracties delen die vrees.

Minister De Grave (Defensie) zei dat de Nederlandse militairen aan de kust van Albanië gelegerd zullen zijn, ver van het grensgebied met Kosovo. Hierdoor is de kans klein dat de troepen betrokken zullen raken bij oorlogsgeweld in het grensgebied. Mocht Servië het geweld opvoeren, dan zal er zeker een reactie van de NAVO zijn, zo zei De Grave, maar die zal niet van de Allied Harbour-militairen komen. Aan de noodhulp-operatie Allied Harbour doen tienduizend militairen van de NAVO mee, waarvan 430 Nederlanders.

De Tweede Kamer sprak gisteren haar verbazing uit over het feit dat er nog steeds geen nieuwe economische sancties tegen Joegoslavië zijn getroffen. Zo worden brandstofopslagplaatsen door de NAVO gebombardeerd, maar ,,er wordt het land geen strobreed in de weg gelegd'' om toch aan olie te komen, zo zei Valk (PvdA). De Kamer vindt het ook raar dat er nog steeds Europese vliegtuigmaatschappijen zijn die op Belgrado vliegen. Het kabinet deelt deze opvatting. Van Aartsen: ,,Nederland is het enige land dat zeer consequent voor economische sancties pleit. Maar daar is binnen de EU geen enkele steun voor.'' De minister beloofde dat hij de EU-landen ,,blijft confronteren'' met een eerder gemaakte afspraak: bij een verslechtering van de situatie in Kosovo worden de sancties verscherpt.