Jim van der Woude als eenzame artiest

Wat doet een variété-artiest in zijn vrije tijd? Hij speelt wat met zijn geslachtsdeel of met een brandblusser, hij kruipt in de verkleedkast en probeert een keur aan grappige hoedjes en snorren uit. In zijn solovoorstelling Nadorst speelt Jim van der Woude de derderangs artiest Ben, die alleen thuiszit met een kater. Verveeld vult hij zijn dag met zinledige handelingen.

De voorstelling bestaat voornamelijk uit Van der Woude's geworstel met allerlei attributen: korte ski's, een drumstel, een radio, vrouwenschoentjes, een panty. Alledaagse handelingen worden uitgebouwd tot lange acts. Bij het scheren tracht hij minutenlang scheerschuim op zijn kwast te spuiten. Door zijn tremor belandt al het schuim op de vloer. Als hij een emmer van een hoge kast wil halen, loopt dat uit op een nummer vol halsbrekende toeren.

Daarnaast voert hij enkele intieme handelingen uit die een mens zoal verricht als hij alleen thuis is. Als hij ontbijt met een banaantje, beroert hij gedachteloos zijn geslacht. Als hij over de grond rolt, gluurt zijn aars door de openstaande spleet van zijn onderbroek. En de zware stoelgang gaat met veel onsmakelijke geluiden gepaard.

Van der Woude is een uitstekende komiek met een groot mimetalent. Bovendien is hij gezegend met een scherp hoofd dat zelfs in stilstaande toestand de lachtlust opwekt. Nadorst, zijn eerste solo sinds 1986, is echter een totaal mislukte voorstelling. In het eindeloos herhalen, oeverloos geëmmer en de verregaande smakeloosheid moet de humor zitten, maar daarvoor zijn de nummers in aanzet al te mager.

Van der Woude is verdronken in zijn improvisaties. Hij heeft een bedding nodig. Zijn talent valt waarschijnlijk beter op zijn plaats naast andere spelers, in meer gestructureerde voorstellingen, zoals die van theatergroep Carver.

Voorstelling: Nadorst door Jim van der Woude. Gezien: 9/4 Bellevue Amsterdam. Tournee t/m 29/5. Inl. (020) 622 32 99.