India regering wankelt door toedoen van ex-filmster

De Indiase regering van de vorig jaar aangetreden premier Atal Bihari Vajpayee staat op springen nu een belangrijke coalitiepartij uit de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu vanochtend haar steun heeft opgezegd. De regering, die wordt gedomineerd door de nationalistische hindoepartij BJP, is daardoor haar meerderheid in het parlement kwijt, maar premier Vajpayee kondigde aan dat hij op zoek gaat naar nieuwe coalitiepartners.

Het vertrek van de AIADMK-partij, die onder leiding staat van de flamboyante voormalige filmster Jayaram Jayalalitha, betekent dat de toch al wankele positie van premier Vajpayee welhaast onmogelijk wordt. De 76-jarige Vajpayee, die wel het `gematigde gezicht' wordt genoemd van de BJP (Indiase Volkspartij), slaagde er vorig jaar maart in om voor de tweede keer premier van India te worden door een coalitie aan te gaan met 16 kleine partijen uit alle windstreken, die kon rekenen op krappe (gedoog)steun in het parlement. Nu Jayaram Jayalalitha haar steun officieel heeft ingetrokken, moet premier Vajpayee nieuwe coalitiepartners weten te paaien.

Van meet af aan waren er grote problemen met de AIADMK, de grootste coalitiepartner van de BJP. Na een gesprek met de premier zei Jayaram Jayalalitha vanochtend dat zij in samenwerking met de oppositie een motie van wantrouwen zal indienen tegen de regering. Er zijn berichten dat zij gesprekken voert met de vorig jaar verslagen Congrespartij van Sonia Gandhi over het formeren van een nieuwe regering.

Jayaram zei vanochtend dat ze haar steun heeft ingetrokken omdat de regering van Vajpayee ,,een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid'' van India. Maar waarnemers zeggen dat haar stap vooral is ingegeven door de weigering van Vajpayee nog langer tegemoet te komen aan haar eisen. Zo wil Jayaram dat corruptiezaken worden ingetrokken die tegen haar aanhangig zijn gemaakt, zo wordt gezegd. Ook heeft Jayaram al eerder geëist dat premier Vajpayee de regering van haar deelstaat Tamil Nadu ontbindt, die wordt geleid door een politieke tegenstander van haar. Jayaram werd vorig jaar afgezet als deelstaatpremier na beschuldigingen van fraude.

Afgelopen maandag liet de voormalige filmster alvast 48 koffers overbrengen vanuit Madras naar een hotel in New Delhi van waaruit zij haar manoeuvres uitvoert. Jayaram, die bekend staat om haar temperament en die zich graag afficheert als `de redster van sociale gerechtigheid' is alleen geïnteresseerd in resultaten die iets opleveren voor Tamil Nadu, of voor haarzelf, zeggen waarnemers. (Reuters, AFP, AP)