`Dr. Death' krijgt een zware straf

De Amerikaanse rechter heeft gisteren de arts Jack Kervorkian, bijgenaamd `Dr. Death', 10 tot 25 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens het toedienen van een dodelijke injectie aan een ernstig zieke patiënt die wilde sterven.

Het vonnis is een zware slag voor voorstanders van euthanasie in de Verenigde Staten. Overigens was Kervorkian in die kringen ook heel erg omstreden. Hij heeft ten minste 130 mensen geholpen te sterven.

De 70-jarige Kevorkian legde de dood van 52-jarige Thomas Youk, vorig jaar september, op video vast met de bedoeling een discussie rondom euthanasie uit te lokken. Op de video, die werd uitgezonden door het Amerikaanse televisiestation CBS, is te zien hoe Kevorkian een spuitje toedient aan Youk, die leed aan een dodelijke spierziekte.

Kervorkian heeft vaker voor de rechter gestaan op beschuldiging van hulp bij zelfmoord, maar is nog nooit eerder veroordeeld. Dat hij nu wel celstraf heeft gekregen, komt doordat hijzelf het spuitje heeft toegediend.

De weduwe van Youk pleitte vergeefs voor Kevorkian tegenover de rechter. Volgens Melody Youk koos haar man welbewust om te sterven. ,,Hij vroeg Kervorkian om hulp en was daar erg dankbaar voor'', zei ze gisteren. De rechter was niet onder de indruk. ,,U hebt het lef gehad om het rechtssysteem uit te dagen om u tegen te houden'', zei de rechter. ,,Welnu, beschouwt u zich maar als tegengehouden.'' Kevorkian gaat in hoger beroep. Als het huidige vonnis gehandhaafd blijft, moet de arts zeker zes jaar van zijn straf uitzitten. (Reuters, AP)