Congo

De legerleiders van Rwanda en Oeganda hebben gisteren een demonstratief bezoek gebracht aan hun troepen die zijn gelegerd in de Zuid-Congolese provincie Katanga, waar door beide landen gesteunde Congolese rebellen zich opmaken voor een groot offensief tegen het leger van president Kabila. De Oegandese generaal Jeje Odongo arriveerde gisteren in Kabalo, een stadje op 1.400 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kinshasa. Hij was in gezelschap van de Rwandese chef-staf, brigade-generaal Kayumba Nyamwasa, en hoge functionarissen van de Congolese rebellencoalitie. Tijdens hun opmars naar Mbuji-Mayi, centrum van de diamantwinning in Midden-Congo, hebben de rebellen en hun bondgenoten onlangs Lodja en Lubefu ingenomen, zo'n 200 kilometer van Mbuji-Mayi. In dagenlange gevechten zouden zij de Congolese regeringstroepen en hun strijdmakkers uit Zimbabwe zware verliezen hebben toegebracht. (AP)