Celstraf van zes jaar voor Anwar

De voormalige vice-premier van Maleisië, Anwar Ibrahim, is vanochtend na een proces van bijna een half jaar veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf wegens corruptie.

De rechter oordeelde dat hij in vier gevallen misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie als vice-premier en minister van Financiën door politiefunctionarissen onder druk te zetten om ontlastende verklaringen op te stellen over zijn seksuele uitspattingen. De veroordeling, en vooral de zwaarte van de straf, hebben zowel binnen als buiten Maleisië tot grote ophef geleid.

In een verklaring die Anwar vanochtend in de volgepakte rechtzaal in Kuala Lumpur voorlas, nadat rechter Augustine Paul hem schuldig had bevonden, noemde hij zijn veroordeling ,,een absolute schande''. Hij zei dat het proces tegen hem onderdeel is van ,,een politieke samenzwering om mij te vernietigen'' en om premier Mahathir Mohamad in staat te stellen ,,tegen elke prijs zijn macht te handhaven, zelfs als dat betekent dat het kleine beetje wat er over is van de onkreukbaarheid van de rechterlijke macht, wordt opgeofferd''. Nadat de hoogte van zijn straf was uitgesproken, draaide Anwar zich om naar verslaggevers in de rechtzaal en zei: ,,Zijn jullie verrast? Ik niet.''

Tijdens de afsluitende zitting demonstreerden vandaag duizenden aanhangers van Anwar in de omgeving van het rechtsgebouw. Ze droegen portretten van Anwar bij zich, schreeuwden leuzen als `reformasi, reformasi', het Maleise woord voor `hervorming', en riepen om het aftreden van Mahathir. De oproerpolitie gebruikte traangas en waterkanonnen om de menigte in bedwang te houden, waarbij op verschillende plekken schermutselingen plaats vonden en betogers met stenen gooiden. Zo drong de politie het terrein van een moskee op en arresteerde daar 14 demonstranten die eerder slaags waren geraakt met agenten. Bij vechtpartijen zouden enkele personen gewond zijn geraakt.

De 51-jarige Anwar, die werd beschouwd als beoogde opvolger van premier Mahathir, werd vorig jaar september ontslagen als vice-premier en minister van Financiën, en vervolgens opgesloten en in staat van beschuldiging gesteld wegens sodomie. Veel waarnemers beschouwen het proces tegen hem als een politiek proces. Dat klonk vandaag ook door in de afwijzende reacties die het vonnis ook buiten Maleisië uitlokte. Amnesty International zegt Anwar te beschouwen als ,,een gewetensgevangene''. De vroegere Amerikaanse ambassadeur in Maleisië, John Malott, zei dat ,,de wereld zich moet realiseren dat Anwar nu de nieuwste en meest prominente politieke gevangene is geworden''. De Filippijnse president Joseph Estrada, die de afgelopen maanden openlijk kritiek heeft uitgeoefend op de gang van zaken in Maleisië, noemde het vonnis vanochtend ,,hoogst ongelukkig'' Hij zei te hopen dat zijn naam in hoger beroep zal worden gezuiverd.

Nadat Anwar (eventueel vervroegd) uit de gevangenis komt, mag hij gedurende vijf jaar niet politiek actief zijn, zo bepaalde de rechter vandaag ook. Inmiddels heeft Anwars vrouw, Wan Azizah Wan Ismail, zich aan het hoofd gesteld van een nieuwe oppositiepartij in Maleisië. Na de uitspraak zei Azizah met tranen in haar ogen dat haar gezin en familieleden ,,erg verdrietig'' zijn. Ze mocht enkele minuten met haar man spreken alvorens hij werd weggevoerd naar de Sungai Bulog gevangenis in Kuala Lumpur. ,,Jullie hoeven niet te huilen, probeer te lachen'', zo sprak Anwar haar moed in. Toen Azizah het gerechtsgebouw verliet, werd ze toegejuicht. ,,Ik ben trots op mijn man en op de principes waarvoor we vechten'', zei ze.