Alleen Van Bommel huilt na bekerstunt Fortuna

Huilend liep Mark van Bommel van het veld nadat hij met Fortuna Sittard zijn toekomstige voetbalclub PSV op eigen veld had vernederd. Het waren geen tranen van vreugde over de spectaculaire 3-1 overwinning waarmee de Limburgers voor het eerst sinds 1984 de bekerfinale bereikten. Terwijl zijn ploeggenoten in het Philips-stadion een uitbundig feest ontketenden, besefte Van Bommel dat hij door zijn tweede gele kaart de bekerfinale zal missen. Zo wordt de 21-jarige verdediger een groots afscheid van Fortuna ontnomen.

Een minuut nadat libero Robert Roest het elftal van coach Bert van Marwijk met een fraaie kopbal een 2-1 voorsprong had bezorgd, incasseerde Van Bommel een gele kaart na een overtreding op PSV-spits Ruud van Nistelrooy. Onmiddellijk realiseerde hij zich de consequenties van de beslissing van arbiter Temmink. ,,Ik vreesde al dat ik aan de beurt zou komen'', stamelde Van Bommel. ,,Van Nistelrooy had eerder een gele kaart gekregen. Met deze arbiter weet je dat een kleine overtreding al voldoende is om die kaart te compenseren. Toen we ook nog een derde goal maakten, kon ik niet juichen. Ik wilde wel, maar ik was door emoties overmand.''

In het bekerduel met FC Twente was Van Bommel tegen zijn eerste gele kaart opgelopen. ,,De regeling dat een schorsing na een tweede kaart alleen geldt voor het bekertoernooi leidt tot scheve verhoudingen'', klaagde Van Bommel. ,,In tegenstelling tot de top-zes uit de eredivisie hebben wij ook drie wedstrijden moeten spelen in de voorronde van de beker. Sommige spelers dragen nog steeds de last van een kaart uit een poulewedstrijd. Die achtervolgt je het gehele toernooi. Ik vind het een stomme regel.''

Van Bommel ziet nu al op tegen de finale. Want of Fortuna Sittard op 13 mei in De Kuip nu tegen Ajax of Feyenoord speelt; hij wordt voor het sluitstuk van de competitie naar de tribunes verwezen. ,,De bekerfinale zou voor mij het hoogtepunt van het seizoen moeten worden en bovendien het mooiste afscheid van Fortuna dat ik me kan voorstellen. Iedereen was door het dolle heen in de kleedkamer. Maar ik kan nu niet genieten van de zege op PSV. Ik zag de beelden voor me van spelers in badjassen na de finale. De gedachte dat ik daar niet tussen zal lopen, is bijna onverdraaglijk. Ik vrees dat die negentig minuten voor mij heel lang gaan duren.''

Natuurlijk was Van Bommel voor het bekerduel met PSV flink gedold door zijn ploeggenoten. De Jong Oranje-speler tekende onlangs een contract voor vijf seizoenen bij de Brabanders nadat hij een bod van Ajax had afgeslagen. ,,Tijdens de training suggereerden de jongens dat ik de bal in mijn eigen doel zou schieten om PSV te helpen'', zei Van Bommel. ,,Maar ik was er juist op gebrand te winnen van mijn nieuwe vereniging.'' En met een zure glimlach: ,,Ik hoop wel dat PSV zich weet te plaatsen voor de Champions League.''

Coach Van Marwijk had zijn verdedigende middenvelder naar de defensie gehaald om topscorer Van Nistelrooy aan banden te leggen. Aanvankelijk verliep de samenwerking tussen Van Bommel en Roest nogal stroef. ,,We maakten het elkaar onnodig moeilijk'', erkende Van Bommel. Van Marwijk had hem juist op het hart gedrukt zichzelf te blijven. ,,Mark moest zich niet geforceerd willen bewijzen. Maar hij heeft fantastisch gespeeld. Daarom is het extra zuur dat hij de finale moet missen. Van Bommel zit nu helemaal kapot.''

Jaarlijks moet Van Marwijk nieuwe spelers inpassen en na het vertrek van middenvelder Paauwe naar Feyenoord en verdediger Dirkx naar PSV verbleef Fortuna Sittard voor de winterstop zelfs in de degradatiezone. Daarom had de stunt tegen PSV libero Roest zoveel voldoening gegeven. ,,Het is nu eenmaal het noodlot van een kleine club dat het zijn beste spelers kwijtraakt. Maar we zijn er inmiddels aan gewend geraakt. Daarom is dit een grootse avond voor Fortuna. Ik vond het opvallend hoe eenvoudig wij de wedstrijd konden controleren. Na onze gelijkmaker gingen bij PSV de koppies al hangen.''

Grijnzend vroeg Roest zich af of Europees voetbal wel past bij de nummer 10 van de eredivisie. Al weet Fortuna pas volgende week of het de beker per se moet winnen om deel te kunnen nemen aan het UEFA-Cuptoernooi. Omdat het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars met ingang van volgend seizoen is geschrapt, wordt de nationale bekerwinnaar automatisch ingeschreven voor de UEFA Cup. Mocht Fortuna echter de finale tegen Feyenoord moeten spelen, dan zou het mogelijk als verliezend bekerfinalist Europees voetbal kunnen afdwingen, omdat de Rotterdammers al nagenoeg zijn gekwalificeerd voor de Champions League. Als Fortuna de finale verliest van Ajax is het wellicht afhankelijk van de eindklassering van de Amsterdammers.

Volgende week beslist het UEFA-bestuur of de KNVB de nummer zes van de eredivisie mag aanmelden voor de UEFA Cup of de bekerfinalist als Ajax of Feyenoord zich reeds heeft geplaatst voor Europees voetbal. ,,Ik zou het schandalig vinden als de UEFA vier maanden voor de volgende Europese toernooien plotseling de regels wijzigt'', zei Van Marwijk. ,,Maar zoals het er nu uitziet, is het gunstiger voor ons om net als in 1984 de bekerfinale tegen Feyenoord te spelen.'' Met die wens zal ook Fortuna-verdediger Roest vanavond de klassieker tussen Ajax en Feyenoord volgen. En met een ironische verwijzing naar de huidige status van het kwakkelende Ajax: ,,We kunnen in die finale ook maar beter worden overreden door een Mercedes dan door een Dafje.''

    • Robèrt Misset