Aanhangers Lafontaine weg

De nieuwe Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, heeft een dag na zijn officiële benoeming schoon schip gemaakt op het ministerie. Gisteren verving hij twee staatssecretarissen die op de lijn zaten van zijn linkse voorganger Oskar Lafontaine.

De staatssecretaris voor internationale financiële zaken, Heiner Flassbeck, moet plaatsmaken voor Caio Koch-Weser. Claus Noe, die verantwoordelijk was voor fiscale zaken, is vervangen door Heribert Zitselsberger.

De 54-jarige Koch-Weser is nu nog directielid van de Wereldbank. Zitselsberger (60), een fiscaal jurist, was van 1974 tot 1987 al in dienst van het ministerie. Hij heeft nu de leiding van de belastingafdeling van het chemieconcern Bayer.

Lafontaine trad op 11 maart volkomen onverwacht af. Eichel werd al snel als opvolger aangewezen, maar kon pas maandag in functie treden wegens zijn verplichtingen als vertrekkend premier van de deelstaat Hessen.

De 57-jarige Eichel geldt als veel gematigder dan Lafontaine, wiens belastingplannen een scherp conflict met het bedrijfsleven veroorzaakten. (DPA, Reuters)