VIS ETEN BIJ J. SHEEKEY

Het eind vorig jaar heropende Londense visrestaurant J. Sheekey bestaat al honderd jaar. Van een morsige zaak is nu een voorbeeldig restaurant gemaakt dat door de lastigste criticus ter wereld, A.A. Gill van The Sunday Times, uitbundig is geprezen. De enige kritiek die hij had was de beperktheid van de kaart, die vond hij niet ,,baroquely, balletically sybaritic'' genoeg. Maar het restaurant was ,,comfortable, relaxed en confident''. En zo is het. Het restaurant dat te midden van de Londense theaters ligt heeft vier intieme ruimten met aan de wanden portretten van acteurs en actrices. Als je een tafel bespreekt voor een uur of zes 's avonds wordt er meteen geïnformeerd of je naar een voorstelling gaat. Van de vroege gasten wordt bijgehouden naar welk theater ze gaan en hoe laat de voorstelling begint. De bestelde gerechten worden op tijd gebracht en de rekening ligt op tijd klaar. Wat ook aangenaam is: tijdens het eten wordt er op beschaafde toon gepraat. Een verademing dus dit visrestaurant aan de St. Martin's Court, Londen WC2. Het menu wordt al naar gelang de aanvoer van vis veranderd. In de Time Out Eating & Dining Guide 1999 staat een handig telefoonnummer van de fax-a-menu service. Als je in Londen 0839-331144 belt kunt je van circa 100 restaurant het menu opvragen. J. Sheekey is nog niet in deze handige gids met restaurantadressen en korte besprekingen opgenomen. Daarom vermeld ik wat ik o.a. op het Sheekey menu tegenkwam. A.A. Gill roemde in zijn recensie de jellied eels, die eindelijk eens níet naar Viking-behang smaakte. Voor 18.50 pond is er een Cornish fish stew. Fried fillet of haddock with chips and minted pea purée 13.50. Peppered Blue-Fin Tuna with Italian barley and herb salsa 13.75. Nog nooit at ik zo'n heerlijke treacle tart, 4.75. Een recept voor een voorgerecht met tonijn. Marineerkunst is voldoende. Snijd de tonijn in zo dun mogelijke plakken. Meng olie, citroensap, gemberwortel, koriander, sojasaus en zout en peper. Giet dit mengsel over de tonijn en laat dit ten minste een uur marineren. Verdeel de vis over de borden en besprenkel het met marinadevocht. Garneer met koriander en wat rode peper ringetjes.

Nodig: 500 gr tonijnfilet; 2 uitgeperste citroenen; 1 in ringen gesneden rood pepertje; 1 cm gemberwortel, geraspt; 150 ml olijfolie; 2 eetl. fijngehakte koriander; 2 eetl. Japanse sojasaus; zeezout en versgemalen peper