Thermae 2000 rept van `blunder' VWS

De directie van Thermae 2000 in Valkenburg zegt dat het ministerie van Volksgezondheid ,,een blunder'' heeft begaan door al op 2 april via de media te melden dat in het Limburgse kuuroord de legionellabacterie was aangetroffen. Volgens de directie heeft een tegenonderzoek aangetoond dat ,,het water, toegepast in het bewuste hydrojet ligbad, vrij bleek te zijn van de legionella pneumophila'', die verantwoordelijk kan zijn voor de gevreesde veteranenziekte.

Een woordvoerder van Volksgezondheid omschrijft de klacht van Thermae 2000 als ,,onzin''. Hij vertelt dat bij de controle door de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het kuuroord een legionella is aangetroffen, ,,die niet leidt tot zware longontsteking, maar waarvan een mens óók knap ziek kan worden''. ,,Een onschadelijke legionella bestaat niet.''

Het bevreemdt hem dat Thermae 2000 het ministerie beschuldigt, omdat ze het persbericht van 2 april mede heeft ondertekend.

De inspectie liet na de besmetting op de Westfriese Flora versterkte controles uitvoeren. Voordat de besmetting in Thermae 2000 bekend werd, hadden gedurende twee weken veertig mensen gebruikgemaakt van het bubbelbad. Van dertig van hen was de identiteit meteen bekend. ,,Als Thermae meteen alle veertig namen bekend had kunnen maken, was het ministerie niet via de media naar buiten getreden'', aldus de woordvoerder van Volksgezondheid.