Tarkan is Turkse Marco Borsato

Zijn platenmaatschappij ziet hem het liefst als de Turkse George Michael. Hij werd geboren in Duitsland, verhuisde op veertienjarige leeftijd naar het land van zijn ouders en ging naar New York om de Turkse dienstplicht te ontvluchten. Van daaruit bestookt hij Europa met de mengeling van computerpop en Turkse volksmuziek die hem de hit Simarik (het lied met de kusjes) opleverde. Hij is populair bij de meisjes, maar in plaats van een George Michael is hij om zijn uitstraling van de gevoelige ideale schoonzoon eerder een Turkse Marco Borsato.

De 3.500 belangstellenden die naar zijn optreden waren gekomen, vulden Ahoy' nog niet voor de helft. Toch werd het een levendige bedoening, vooral voor de Turkse Nederlanders die Tarkans teksten naar hartelust konden meebrullen. In sommige gevallen, zoals de zwoele ballade Beni Anlama, liet hij de zang zelfs bijna helemaal aan het publiek over.

Muzikaal hinkte het optreden op twee gedachten. Enerzijds was er de hitgevoelige synthesizer- en gitaarpop van de hits Simarik en de opvolger Shikidim, waarin de Turkse invloeden beperkt bleven tot de songteksten en de klaaglijke melodielijnen. Anderzijds heeft Tarkan zijn hart verpand aan de Turkse volksmuziek en kregen de luit- en de darbukaspeler vrij spel. Naarmate het optreden vorderde, werd de sfeer verlegd van uitbundige pop naar steeds traditionelere klanken, vooral in het nadrukkelijk als `oude muziek' aangekondigde Benzemez Kimse Sana dat vooraf werd gegaan door een lang intro op de darbuka, een instrument waarvan de geplukte snaren een sitarachtig geluid voortbrengen. Door die tweeslachtigheid wekte Tarkan de indruk dat hij niet wist wat hij wilde, of dat hij nog niet voldoende poprepertoire bij elkaar heeft om er een heel optreden mee te vullen. Voor een deel van het publiek kwam het door synthesizers gedomineerde slotlied Simarik als een dusdanige bevrijding, dat de toegift niet eens werd afgewacht. Na de laatste smakzoenen van Tarkan en zijn driftig meesmakkende en -zoenende publiek was er een run op de uitgang en de verkooppunten van Tarkan-kussentjes en Tarkan-ansichtkaarten.

Concert: Tarkan. Gehoord: 12/4 Ahoy, Rotterdam.

    • Jan Vollaard