Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de invloed van de media op rechtszaken naar aanleiding van het schieten in Gorinchem op de deur van een muziekcafé waarbij twee meisjes om het leven kwamen. Tevens de oorlog in Kosovo. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over een kinderopvangtehuis in Belgrado waar slachtoffertjes van de oorlog in Bosnië naar toe werden gebracht om hun trauma's te verwerken. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Onder meer een gesprek met de familieleden van de Turkse verdachten in de Gorinchemse schietpartij waarbij twee meisjes van 17 en 18 jaar om het leven kwamen. En de laatste ontwikkelingen in de oorlog in Kosovo. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Het land van de reuzen. Tweede aflevering over de geschiedenis van de dinosaurussen gaat terug naar de tijd van het woest begroeide Noord-Amerika toen de afmetingen van de dinosaurussen de beste verdediging vormden tegen de aanvallen van carnivore collega's. Ook hoorns, stekels en nekplaten werden ingezet – niet alleen om vijanden af te schrikken maar ook in het liefdesspel. NGC, 19.00-20.00u.

Ludwig Erhard – Der Optimist. Ludwig Erhard was de opvolger van Konrad Adenauer. Adenauer zelf vond Erhard echter niet goed genoeg en probeerde hem te ontmoedigen, maar uiteindelijk werd hij toch tot bondskanselier verkozen. Erhard was geliefd bij het volk, mede omdat hij niet van intriges en vijandigheden hield. ZDF, 20.15-21.00u.

Histories: Hitlers helpers. De Duitse ambassadeur in Londen Joachim von Ribbentrop was de meest exotische man die ooit de Duitse ambassade in Engeland had bewoond. Afl.: Joachim von Ribbentrop (1893 – 1946). Canvas, 20.55-21.45u.

Supernatural – The unseen powers of animals. Serie over paranormale zaken in de natuur. Waarom vallen haaien onderzeeboten aan, hoe weet een lieveheersbeestje dat het winter wordt en hoeveel folklore rond de maan wordt ondersteund door de wetenschap? BBC1, 21.30-22.00u.

Antenne. Steeds meer demente ouderen moeten lang wachten op een plaats in een verpleeghuis. Door de lange wachtlijsten wordt de last voor zowel de patiënt als de familie steeds zwaarder. Reportage uit het Groningse Centraal Meldpunt Zorg waar alle verzoeken uit die regio binnenkomen. Ned.2, 21.35-22.00u.

37°. Leszek Pekalski werd in 1996 in Polen ter dood veroordeeld wegens de vele moorden die hij gepleegd had. Het jaar daarna werd de doodstraf in Polen echter afgeschaft, waardoor de straf voor de seriemoordenaar werd omgezet in levenslang. Over de achtergronden. ZDF, 22.15-22.45u.

OverLeven. De prehistorische Muisca-beschaving in het huidige Colombia kende een grote goudverering. Men zag het als het meest waardevolle geschenk voor de goden. Ter ere van hen werden grote hoeveelheden goud in een kratermeer van een vulkaan gegooid. Ook de Spanjaarden hielden erg van goud, maar hielden het liever voor zichzelf. Canvas, 23.00-23.50u.

The mission. Richard Branson en Per Lindstrand probeerden tot drie maal toe per luchtballon nonstop de wereld rond te varen. Ze werden geteisterd door slecht weer en technische problemen. Brian Jones en Bertrand Piccard slaagden er maart dit jaar wel in. BBC1, 23.35-0.25u.

PRAATPROGRAMMA

Gemengde gevoelens. Naar aanleiding van de voorafgaande televisiefilm Her costly affair een discussie over de vraag of vrouwen die met oudere mannen trouwen op zoek zijn naar een vaderfiguur. VRT, 21.55-22.25u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Cees Korvinus, advocaat van Etienne U. en Leonie Jansen, zangeres en mede-organisator van het vrouwenfestival Female Factory deze maand. Een optreden van Stanley Burleson met Nurleila. RTL4, 23.15-24.00u.

MUZIEK

Staakt het vuren. Registratie van het benefietconcert voor Kosovo dat afgelopen nacht in Carré in Amsterdam werd opgenomen. Met o.a. Freek de Jonge, Herman van Veen, Remco Campert, Jasperina de Jong, Boudewijn de Groot, Jaap van Zweden, Charlotte Margiono en Marco Borsato. Ned.3, 20.30-22.00u.

FILM

A View to a Kill (John Glen, 1985, Engeland). James Bond-avontuur waarin Roger Moore af dient te rekenen met Christopher Walken en Grace Jones. Titelsong van Duran Duran. Veronica, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

. Dances with Wolves (Kevin Costner, 1990, VS). Derde aflevering van vierdelige tv-versie van ecologisch Indianenepos van en met Kevin Kostner. De zevenvoudige Oscarwinnaar smaakt als een ouderwets romantische, grootse western, al staat de held nu aan de goede kant: die van de Sioux-indianen wier cultuur gedetailleerd werd gereconstrueerd. SBS6, 23.00-24.00u., met reclame.

Ein Mann mit Grundsätzen? (Geza von Bolvary, 1943, Duitsland). Blijspel. Professor Hans Söhnker houdt niet van geleerde vrouwen. ARD, 0.45-2.15u., zwart-wit.

Black Ice / A Passion for Murder (Neill Fearnley, 1992, Canada). Thriller-road movie. Door Michael Ironside belaagde Joanna Pacula vlucht van Detroit naar Seattle, in de taxi van Michael Nouri. BBC1, 1.05-2.35u.

Wounded (Richard Martin, 1997, Canada). Actiethriller. Mädchen Amick jaagt in natuurreservaat op moordenaar van haar man. Graham Greene helpt. ZDF, 2.30-4.00u., nagesynchroniseerd.

Babes in Toyland (Jack Donohue, 1961, VS). Niet met de versie van Laurel & Hardy te verwarren Disney-verfilming van operette van Victor Herbert. Met Ray Bolger als de schurk die het magische Toyland terroriseert. Morgen, BBC2, 11.30-13.10u.

Xanadu (Robert Greenwald, 1990, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, BBC2, 11.30-13.10u.