Schröder nu ook voorzitter van SPD

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft gisteren met een overtuigende toespraak over de Duitse betrokkenheid bij de NAVO-acties in in Joegoslavië, de steun van een grote meerderheid in de SPD als nieuwe partijvoorzitter gekregen. Net als bij vroegere partijpatriarchen Willy Brandt (SPD) en Helmut Kohl (CDU), is het partijvoorzitterschap en het kanselierschap in één hand, wat Schröders positie danig versterkt.

Op een speciaal partijcongres in Bonn werd Schröder met bijna 76 procent van de stemmen tot SPD-voorzitter gekozen. Het verkiezingsresultaat was weliswaar geen Traumergebnis, maar altijd nog meer dan de 62,6 procent die zijn voorganger Oskar Lafontaine in 1995 als voorzitter binnenhaalde. Schröder volgt Lafontaine op, die er vorige maand als minister van Financiën en SPD-leider de brui aan gaf wegens ,,slecht samenspel''. Lafontaine, de eens zo populaire voorzitter maar omstreden minister, was niet op het partijcongres. Zelfs zijn geest leek snel vervlogen, omdat zijn aanhangers zich door zijn abrupte vertrek in de steek gelaten voelen.

,,Ik wil het vertrouwen waarmaken van degenen die me hebben gekozen'', zei een tevreden Schröder, ,,en het vertrouwen zien te verkrijgen van degenen, die niet op me hebben gestemd.'' Daarmee doelde hij op de linkervleugel in de SPD. Met een kwinkslag wees de kanselier erop regelmatig te lezen dat `de partij niet van hem hield'. ,,Dat klopt in zeker opzicht'', beaamde hij. Liefde is een groots begrip en wat dat betreft reicht mir Doris (zijn vierde vrouw), lachte Schröder en met hem de partij.

Maar Schröders verstevigde greep op de partij bleek vooral uit de steun van de ruim 500 gedelegeerden voor de Duitse Balkan-politiek. Alle pogingen van de pacifistische linkervleugel om via moties de rood-groene politiek te ondergraven strandden. Een tijdelijke wapenstilstand om opnieuw met Miloševic te onderhandelen werd afgewezen. Ook een voorstel, dat Duitsland onafhankelijk van de NAVO nooit zou mogen meedoen aan het sturen van grondtroepen, was kansloos.

In een gepassioneerde toespraak, die herinnerde aan de stijl van Willy Brandt, ontwapende Schröder de critici. Natuurlijk moeten ook pacifisten een Heimat in de partij hebben, maar een uitbreken uit de Westerse alliantie ,,zal met deze regering niet gebeuren''. Schröder wees op de verantwoordelijkheid tegenover de NAVO-partners en de mensen in Kosovo, die ,,verdreven, verkracht en vermoord'' worden. Deze mensen verwachten van een groot land als Duitsland in Europa solidariteit, zei de kanselier.

Ook onderstreepte hij dat de rood-groene regering geenszins door de partners was gedwongen aan de NAVO-luchtaanvallen mee te doen. ,,We zijn vrije mensen. Niemand heeft ons ergens toe gedwongen.'' Maar ,,juist wij'' moeten er, na twee wereldoorlogen, samen met onze partners voor zorgen dat er in Europa nooit meer dictators aan de macht komen, aldus Schröder, die zelfs bijval kreeg van de linkse partijveteraan Erhard Eppler.